Nieuws Actueel

Miljardenboete voor truckkartel

De grote truckfabrikanten van Europa, waaronder DAF, hangt een megaboete van de Europese Unie boven het hoofd vanwege verboden prijsafspraken. Veel bedrijven hebben al geld apart gezet, schrijft de Volkskrant.

Jarl van der Ploeg 31 mei 2016

Truckkarteltransportbedrijven

De Europese Commissie staat op het punt de grootste boete uit haar geschiedenis uit te delen aan een grote groep vrachtwagenmakers, waaronder het Eindhovense DAF. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT). De fabrikanten zouden verboden prijsafspraken hebben gemaakt en bovendien de invoer hebben vertraagd van technologie om milieuvriendelijker vrachtwagens te realiseren.

KartelHet kartel bestaat naar alle waarschijnlijkheid uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN - een groep bedrijven die praktisch de hele Europese markt in handen heeft. Een aantal van die fabrikanten houdt ook zelf rekening met een boete, getuige de ruim 2 miljard euro die ze de afgelopen maanden met dit doel hebben opzijgezet.

11 miljoenHet boetebedrag kan oplopen tot maximaal 10 procent van de gezamenlijke jaaromzet van de vrachtwagenproducenten, wat neerkomt op 10,7 miljard euro. De hoogste boete die Brussel tot nu toe uitdeelde, was die van 1,4 miljard euro in 2012 aan het zogenoemde beeldbuizenkartel - een groep elektronicaproducenten waaronder Philips.

Lees verder op VK.nl