Nieuws Actueel

Minder Nijmeegse winkelpanden staan leeg

De leegstand van winkels in de Nijmeegse binnenstad is de laatste maanden stevig aan het dalen en ligt intussen zelfs iets lager dan elders. Dat meldt De Gelderlander.

Rob Jaspers 27 juni 2016

Leegstand winkelpand nijmegen

In het centrum van Nijmegen stonden begin 2016 van de 889 verkooppunten in het centrum, 88 winkelpanden leeg. Eind mei was dit aantal gezakt tot 50. De leegstand daalt na jaren van stijging. Wethouder Ben van Hees is blij met die ontwikkeling. "We beschikken over een gezonde binnenstad."

De leegstand ligt in Nijmegen intussen zelfs iets lager dan in vergelijkbare steden. Het faillissement van V&D was recent nog een stevige tegenvaller. Circa 16.000 vierkante meter winkeloppervlak kwam hiermee in een klap vrij. Maar voor het V&D-pand ziet het er heel goed uit. Er komen hier dit najaar al enkele nieuwe winkels. IM Bouwfonds, eigenaar van het oude V&D-pand, is druk met het regelen van de nieuwe contracten.

KelderDe bouwvergunningen voor de noodzakelijke aanpassingen van het warenhuis zijn ook al verstrekt. Alles is erop gericht om de verbouwingen voor eind september gereed te hebben. In het grote oude V&D-winkelcomplex komt zeker een Topshelf-warenhuis. Restaurant La Place maakt een herstart onder de nieuwe eigenaar Jumbo en aan de Broerstraatzijde komen drie internationale modewinkels.

Topshelf, die een brede warenhuisformule kent 'net onder het Bijenkorf-niveau', wil volgens Van Hees zelfs nog meer winkelruimte gaan huren dan het winkelconcern eerder in mei aangekondigde. Topshelf zou intussen 14.000 vierkante meter willen bezetten, eerder was sprake van 10.000 vierkante meter. De kelder is nu ook in beeld, aldus Van Hees.

Nieuwe invullingUit een gemeentelijk overzicht blijkt dat Nijmegen de afgelopen maanden talloze nieuwe winkels erbij heeft gekregen, bijvoorbeeld Scotch&Soda en Zizzi in de Broerstraat en Hi-Fi Klubben in de Burchtstraat. Volgens Van Hees is de leegstand in de Lange Hezelstraat ook nog maar zeer beperkt. En ten opzichte van vorig jaar worden in de Van Welderenstraat, Van Broeckhuysenstraat en de Tweede Walstraat in plaats van tien, nu nog maar twee winkelpanden te huur aangeboden.

De leegstand in de Bloemerstraat, Hertogstraat en Passage Molenpoort blijft de wethouder wel zorgen baren. Daar is veel leegstand, en dat is ook goed zichtbaar. Voor de Bloemerstraat en Hertogstraat wordt nu wel door een speciaal projectteam gewerkt aan een nieuwe invulling. In de Bloemerstraat wordt ruimte gemaakt voor ambachtsbedrijven. Voor de Hertogstraat wordt bekeken of hier mogelijkheden zijn voor een 'culinair kwartier'.