Nieuws Actueel

Minigroenten van een bevlogen tuinder

Al vijftien jaar teelt de familie Jonkers uit Oirschot biologische groenten. Tuinder Adri in BN/De Stem: "Het verveelt nooit."

Jessica Maas | Foto: John Schouten 6 mei 2016

Adrituinder

Adri Jonkers (66) staat in de enorme kas. De zon schijnt en de temperatuur binnen begint al aardig op te lopen. Trots laat hij zijn collectie minigroenten zien. Een kleine bloemkool, een minikrop sla, kleine paksoi en dito prei. Little & Fresh. Het is de nieuwe lijn van Oirschot Organics, het familiebedrijf dat in 2001 – voor de troepen uit – besloot biologisch te gaan telen. Jonkers: "We teelden toen nog witlof en asperges, maar dat werd steeds lastiger. We stonden voor de keuze. Wat gaan we doen, bloemen of biologisch?"Andere koekNu, vijftien jaar verder, beslaat het bedrijf op drie locaties 3,7 hectare en levert het het hele jaar biologische groenten aan de grote supermarktketens. Het begin was allesbehalve makkelijk, vertelt Jonkers. "We hebben veel geleerd. Telen zonder bestrijdingsmiddelen is echt andere koek. Maar het is mooi werk. Altijd zoeken naar het evenwicht tussen grond en temperatuur. Dat verveelt nooit. We moeten altijd waakzaam zijn, het kan misgaan en dan is er geen uitweg."Flinke kostenpost Een ziekte of schimmel kan zo een hele oogst verpesten. "Neem bladluizen bij de paprika’s, daar moet je zó alert op zijn. In een paar dagen kunnen die explosief toenemen." Er worden hier geen bestrijdingsmiddelen, maar sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes ingezet om onder meer bladluizen tegen te gaan. Deze natuurlijke bestrijders zijn essentieel in de biologische teelt, aldus Jonkers. "Een flinke kostenpost. Zeker 80.000 euro per jaar zijn we daaraan kwijt. En al ons personeel is dan ook getraind en alert op elk wondje of elke verkleuring van de gewassen." Op tafel bij de kassen staat een doos. Net bezorgd. Geen gewoon pakketje. Er stijgt een luid gezoem uit op. De doos zit vol met hommels. Klaar voor bestuiving van de tomaten. De ontwikkelingen in de biologische teelt gaan rap. Op de studieclub van biologische glasgroentetelers wisselen de collega’s de laatste innovaties en tips uit. "Zo blijven we steeds bijleren."FamiliebedrijfJonkers vertelt bevlogen en enthousiast over het bedrijf. Een echt familiebedrijf; zoon Jorrit zit op de andere locatie van Oirschot Organics, in Middelbeers. De zaken gaan goed en Jonkers is blij met de groeiende aandacht in Nederland voor gezond eten, voor kortere ketens en biologische wikkeling: Little & Fresh, de minigroenten. Het idee achter de kleine kroppen sla en bloemkooltjes? "De voedselverspilling tegengaan, daar gaat het om. Er wordt in Nederland zo veel eten weggegooid. Er zijn inmiddels erg veel een- en tweepersoonshuishoudens die wel gezond willen eten, maar niet alleen een hele bloemkool op kunnen." Vandaar de minivariant. De ontwikkeling van een heel assortiment aan kleine groenten bleek makkelijker bedacht dan gedaan. Voor ruim honderd rassen moest hij ontheffing aanvragen. De regels rondom het biologisch telen zijn strikt. Jonkers riskeert niets met de goede naam van het bedrijf. "Ik heb zo veel zitten te googelen, opgezocht en contact gelegd met firma’s over de hele wereld." Op zoek naar de perfecte kleine, biologisch te telen minigroenten. Het is zijn nieuwe missie geworden. "Dit is echt mijn kindje en nu moet het volwassen worden en de markt op." Hij maakt onderscheid tussen drie categorieën: De speciale rassen, de kleine groenten die overal uit gesorteerd worden en de kleine verpakkingen. En hij gaat slagen. De eerste minigroenten van Oirschotse bodem liggen binnenkort in de supermarkt.