Nieuws Actueel

Ministek: goedkoper en duurzamer wonen

Op tafel staat een ronde houten plank met daaronder drie wieltjes. Erop geplakt batterijen, draden, chips en een sensor. Martijn Monné houdt er een brandende gloeilamp boven - die de zon symboliseert - en het schijfje draait soepel rond. Dit kleine succes moet over een half jaar zijn uitgegroeid tot een bijzonder huis: Ministek.

Matthijs Oppenhuizen | Foto: Maarten Sprangh 14 juni 2016

Ministek apeldoorn tiny house duurzaamheid

Een woning die meedraait met de zon om zoveel mogelijk energie eruit te halen en ook op allerlei andere manieren milieubewust is. Gebouwd uit recyclebaar materiaal, zelfvoorzienend, kan eigenlijk overal staan zonder in de grond te hoeven graven. Het beslaat een oppervlakte van net iets minder dan twintig vierkante meter, maar wel alles erop en eraan. Met bovendien een tweede verdieping, waar iemand rechtop kan staan en een veranda.

Het huisje moet betaalbaar zijn voor met name mensen tussen de 20 en 35 jaar. Het doel is ook dat dit concept eraan bijdraagt dat Apeldoorn meer inwoners uit deze leeftijdsgroep krijgt, want daar ontbreekt het behoorlijk aan. "Het is experimenteel, maar er is goed over nagedacht", zegt Monné tegen de Stentor. "We zijn professionals, wij verdienen ons geld met wat we doen."

Trend'We' zijn naast Monné (houtontwerper en -constructeur) nog zes andere Apeldoorners. Marianne Meijer als visueel grafisch vormgever en ontwerper. Mireille Langendijk als architect. Annemarie Huisman en Saskia Toorenaar die een bureau in interieur-styling en marketing hebben, architect Ed Euser en Angelique van Lieshout van de Energiefabriek.

Zij spelen in op de toenemende populariteit van 'tiny houses'. Op steeds meer plekken duiken deze huizen van hoogstens 25 vierkante meter op. Het is een trend gevoed door mensen die goedkoper en duurzamer willen leven. Apeldoorn past daar prima bij, zegt Meijer. "Het is groen, de stad ligt centraal, je kunt hier goed wonen."

Geen caravanApeldoorn wordt steeds hipper, zeggen de zeven. Zie de evenementen, restaurants, winkels. Ze denken dat er een nieuwe doelgroep ontstaat die ook interesse heeft in een huis als Ministek. Monné: "Ik ken genoeg mensen die hier wel willen wonen. Die willen geen groot huis, maar gewoon fijn leven." Daarom is de slogan 'maximaal leven'.

De ambities zijn groot. Het doel is in september een prototype te hebben waarmee ze op evenementen staan. Het einddoel is een tiny house dat opvalt. Vooral dat Ministek meedraait met de zon moet het onderscheiden van andere bouwsels. Bij Ministek moeten mensen direct denken: die komt uit Apeldoorn. Het nieuwe 'Even Apeldoorn bellen', zegt Toorenaar. En kwaliteit staat voorop. "Het wordt geen caravan."

SponsorsVia het stimuleringsfonds creatieve industrie krijgen ze een paar duizend euro subsidie. Maar dat geld is zo op, veruit het meeste doen ze in eigen tijd. Ze krijgen deze steun omdat ze een oplossing zoeken voor een 'urgente stadsopgave': een gebrek aan woningen voor met name jonge mensen. "Een woning kleiner dan honderd vierkante meter is een grote ommissie in de woningvoorraad van Apeldoorn", zegt Monné.

Wel zoeken ze nog sponsors, zoals bedrijven die bouwmaterialen over hebben. Wat voor de één afval is, kan voor hen prima materiaal zijn. Ook mensen die ideeën hebben om het concept te verbeteren, zijn welkom.