Nieuws Actueel

Minister Adriaansens plaatst kanttekeningen bij solidariteitstaks

Minister Adriaansens (Economische Zaken) wil ervoor waken dat het bedrijfsleven 'onevenredig wordt belast' door de invoering van een solidariteitsheffing voor ondernemingen die extra verdienen aan met name de hoge energieprijzen. Zij vindt het 'heel belangrijk dat we zuinig zijn op het vestigingsklimaat'.

ANP 17 juni 2022

Laatste update: 19 juni 2022 11:13

ANP170622179 1

Foto: ANP.

ONL-voorman Biesheuvel vindt het een slecht plan. Bijzonder hoogleraar Cor Molenaar is faliekant tegen. VVD-fractievoorzitter Hermans vindt het echter een interessante gedachte. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om bedrijven die meer winst maken door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, een aanvullende bijdrage te vragen bovenop de reguliere winstbelasting. Met de opbrengst zouden huishoudens die door de gestegen prijzen in de knel komen extra kunnen worden geholpen.

Solidariteitstaks: Rutte en Kaag staan er welwillend tegenover

Een plan van die strekking van de linkse oppositie leek afgelopen week op sympathie te kunnen rekenen van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Ook premier Rutte en minister Kaag (Financiën) zeiden welwillend te willen kijken naar zo'n heffing.

Maar Adriaansens is terughoudend en wijst erop dat het Nederlandse bedrijfsleven al heel veel bijdraagt aan de samenleving. ,,Laten we kijken wie welk aandeel kan leveren en niet te makkelijk naar de bedrijven kijken", waarschuwt de bewindsvrouw. Ondernemers zijn juist hard nodig in bijvoorbeeld de energietransitie, aldus de VVD-minister.

Lees ook: Het bedrijfsleven als pinautomaat? 'Solidariteitsheffing is een onzalig idee'

Hans Biesheuvel (ONL): 'Het is gewoon een slecht plan'

,,Ik vind een solidariteitsheffing een interessante gedachte", zei VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans woensdag tijdens het debat over de voorjaarsnota in de Tweede Kamer. Ook coalitiegenoten D66 en CDA noemden het een interessant en sympathiek idee. ChristenUnie kwam al voor het debat met de oproep aan het kabinet om te onderzoeken welke wetgeving nodig is om een 'gerichte heffing' in te voeren.

Hans Biesheuvel, voorman van ONL, viel van zijn stoel toen hij Hermans dit hoorde zeggen. Juist de partij die er is voor ondernemers. ,,Ik ben er niet blij mee. Het is gewoon een slecht plan”, zegt hij gelaten. ,,Hetzelfde hoorde ik tijdens corona. Er waren bedrijven die het toen beter deden dan andere. We zijn nu in de volgende crisis beland en weer hoor ik dit. Gaat dit nu elke crisis plaatsvinden?”

"Er is in de Kamer en bij de regering geen inzicht en dan ga je dit soort onzalige ideeën krijgen. Het remt juist ondernemerschap en zo’n heffing raak je nooit meer kwijt"

Bijzonder hoogleraar Cor Molenaar

Bijzonder hoogleraar Cor Molenaar: 'Ik ben faliekant tegen'

Econoom Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit, is voor solidariteit, maar fel tegen een superbelasting voor ondernemingen die nu goed draaien. ,,Waarom moet je ondernemers bestraffen die het nu goed doen? Ik ben faliekant tegen. Er is in de Kamer en bij de regering geen inzicht en dan ga je dit soort onzalige ideeën krijgen. Het remt juist ondernemerschap en zo’n heffing raak je nooit meer kwijt. Overigens profiteert de overheid zelf bovenmatig van deze huidige situatie: meer inkomsten uit accijnzen en btw.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws