Nieuws Actueel

Minister: Russische oliestromen naar Slowakije worden hervat

De Russische aanvoer van olie via de Droezjba-oliepijpleiding naar Slowakije wordt woensdag hervat. Dat zei de Slowaakse minister van Economie Richard Sulik tijdens een persconferentie.

ANP 10 augustus 2022

ANP100822158 1

Vorige week besloot het Oekraïense olietransportbedrijf Ukrtransnafta de aanvoer via de Droezjba-oliepijpleiding te stoppen. Die leiding loopt vanuit Rusland via Oekraïne naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Volgens de minister werd de onderbreking veroorzaakt doordat een westerse bank vanwege de sancties tegen Rusland weigerde een door Rusland aan Oekraïne betaalde doorvoervergoeding te verwerken.

De Russische beheerder van de pijpleiding Transneft zou Ukrtransnafta hebben betaald, maar kreeg het geld een week later teruggestort. Volgens Transneft kwam dat omdat nationale overheden grensoverschrijdende betalingen vanuit Rusland moeten goedkeuren.

Het contract tussen Transneft en Ukrtransnafta vereist 100 procent vooruitbetaling voor de doorvoer van olie. Raffinaderijen uit Slowakije en Hongarije hebben inmiddels aangeboden de betalingen rechtstreeks aan Ukrtransnafta te doen om het geschil op te lossen.

Volgens de Slowaakse minister heeft Oekraïne verklaard dat er weer olie wordt aangevoerd door het zuidelijke deel van de pijpleiding zodra het land het geld heeft ontvangen van Slovnaft voor de doorvoer van de olie. Ook de grootste raffinaderij van Hongarije, Mol Nyrt, zegt de vergoeding voor het gebruik van het Oekraïense deel van de pijpleiding te hebben overgemaakt. Volgens het Russische staatspersbureau RIA heeft ook Transneft verklaard dat er woensdag weer olie zal stromen door het zuidelijke deel van de pijpleiding.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws