Iets weggooien is tegenwoordig allesbehalve hip. "Het is gewoon zonde", vindt tuinder Kees van Veen van Agro Care in Maasdijk. "Supermarkten en andere klanten vragen je om de perfecte trostomaten. Als er dan per ongeluk een tomaatje van de tros valt bij het plukken, een tomaatje dat nog steeds heel smakelijk is en van goede kwaliteit, kun je die tros al niet meer aan klanten verkopen. Grote kans dat 'ie dan wordt weggegooid."
Overschotten"Hetzelfde geldt voor overschotten", voegt tomatenteler Leo van der Lans daar aan toe. "Er zijn nu eenmaal perioden waarin er minder vraag is naar tomaten. Er kunnen dan grote hoeveelheden achterblijven die ook bij het vuilnis terechtkomen.'
Tuinders lopen steeds weer aan tegen de verspilling van voedsel. Reden voor de berijven Agro Care, Belt-Kommer, Kesgro, Lans, Royal Pride Holland en CombiVliet om met telersvereniging Harvest House op onderzoek uit te gaan: wat kunnen we met die overtollige tomaten.
SmaaktoevoegingenVan Der Lans, bestuursvoorzitter van het nieuwe initiatief Greenblends: "We merkten dat veel tomatenproducten volgestopt zijn met allemaal smaaktoevoegingen. Er zijn zelfs ketchupsoorten die voor nog geen derde bestaan uit tomaten. Dat willen wij anders doen. Onze kastomaten hebben namelijk van zichzelf al heel veel smaak. Wij kunnen een natuurlijk basisproduct van tomaten maken, zonder al die extra toevoegingen. Een product dat door klanten vervolgens gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld het maken van tomatensoep, salsa of een saus. Dat ontbreekt nu nog een beetje op de markt.''
IdealistDe idealist in Van der Lans is wakker geworden. "Het kan natuurlijk zijn dat consumenten gewend zijn geraakt aan de smaak van tomaten mét al die toevoegingen", zegt hij. "Misschien dat hier voor ons een taak ligt: help de consument de natuurlijke tomaat weer waarderen. Ik geloof zeker dat dat kan."
Maar wat nu als die consument zo smult van de natuurlijke 'tomatenblend', dat rekenen op de overschotten van de telers niet meer genoeg is en er juist speciaal voor Greenblend geteeld moet worden. Verandert daarmee niet de hele insteek van het plan?
Blij"Ik zie het voorlopig niet zo ver komen", zegt Van der Lans. "Doordat we met verschillende tomatentelers samenwerken, hebben we een grote hoeveelheid niet-perfecte en overschottomaten waar we gebruik van kunnen maken. Het moet wel héél erg succesvol zijn, wil het zo ver komen dat we speciaal voor Greenblend moeten telen. Maar mocht die dag komen, dan ben ik blij. Dan hebben we dus iets gevonden waar mensen op zaten te wachten."
Over enkele weken worden de eerste blends verwacht.