Nieuws Actueel

MKB is grootste banenmotor in Twente

Het transport en de opslag, de ICT en de zakelijke dienstverlening zijn qua werkgelegenheid de snelst groeiende sectoren in Twente. Dat blijkt uit onderzoek van Kennispunt Twente. De bouw staat op 4, dat schrijft Tubantia.

Gerben Kuitert | Foto: ANP 10 augustus 2017

Containers 1

Het aantal MKB-bedrijven met tien of meer personeelsleden dat erin slaagt om drie jaren op rij meer dan 10 procent in personele omvang te groeien, neemt sinds 2015 in Twente weer toe ten opzichte van het crisisjaar 2008. Toen stokte de groei. In 2008 kwam geen enkel bedrijf in de regio uit op drie jaren van groei achtereen. In de jaren 2015 en 2016 lag dat percentage op 14 procent.

Grootste groei

Overigens slagen niet veel bedrijven erin om hun personeelsbestand drie jaar achter elkaar met meer dan 10 procent te laten groeien. Vorig jaar waren het er 23 op een totaal aantal van 2.455 Twentse ondernemingen; slechts 0,7 procent.

Lees ook: Hoe trek je talent aan?

"De grootste groei qua banen zit in het bedrijfsleven", zegt senior-onderzoeker Edwin van de Wiel van Kennispunt Twente. "Een tijd lang heeft de overheid groei van werkgelegenheid gefrustreerd met een enorme uitstoot van vooral werknemers in de zorg. Dat proces is wel tot stand gekomen, waardoor het totaal aantal werkenden ook weer stijgt."

Asito

In absolute zin is Asito de grootste banenmotor van Twente. Het Almelose schoonmaakbedrijf groeide in de achterliggende jaren met circa 200 banen.

De meest stabiele groeier is het onderzoeksbureau I&O Research in Enschede, dat acht jaren op rij het personeelsbestand met 10 procent of meer zag groeien. Nijhof-Wassink in Rijssen is in Twente de grootste groeier in de transportsector.