Nieuws Actueel

Mkb: ontbreken doorgroeimogelijkheden grootste reden voor ontslag

Mkb-professionals zien het ontbreken van doorgroeimogelijkheden (33 procent) als de belangrijkste reden dat medewerkers uit dienst gaan, naast pensionering. Dat blijkt uit de jaarlijkse MKB Marktmonitor van Unique en Motivaction onder 1.559 mkb'ers.

De Ondernemer 29 december 2016

Otnslag

Verder geeft slechts 16 procent aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van medewerkers. Binnen het mkb ligt de nadruk namelijk meer op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van opleidingen, training en coaching (53 procent) en arbeidsvoorwaarden (48 procent).

Aan mkb'ers werd ook gevraagd waar hun grootste personele uitdaging ligt dit jaar. Het vinden van kwalitatief goede medewerkers (49 procent) blijkt voor de meesten bovenaan de lijst te staan, gevolgd door de borging van kennis en kunde binnen de organisatie (45 procent). Op de derde plek staat de medewerkerstevredenheid (30 procent).

Doorgroeien

"Wanneer we aan ontwikkeling denken, wordt vaak aan opleidingen en training gedacht, maar doorgroeien is ook een vorm van ontwikkeling voor medewerkers", reageert Loes Dingemans, algemeen directeur bij Unique.

"Op een bepaald punt in een carrière ontbreekt de uitdaging van een functie. Het is dan de taak van de werkgever om medewerkers te blijven prikkelen. Daag werknemers uit door meer waardering te tonen, verantwoordelijkheid en vooral vertrouwen te geven. Alleen dan weet je als organisatie, dat je er alles aan gedaan hebt om iedere medewerker vooruit te helpen."