Video Mode

Van bruiden, ministers, tot koningin Máxima: Berry Rutjes maakt hun hoeden

Of het nou een hoed is voor alledag, voor Prinsjesdag of voor een bruiloft: hoedenmaker Berry Rutjes draait er haar hand niet voor om. Al meer dan dertig jaar beoefent zij dit ambacht op wereldniveau, tot tevredenheid van menig beroemde klant. Het is dan ook geen verrassing dat zij aftrapt in de nieuwe videoserie Oog van de Meester.

Jonathan van Noord 11 mei 2023

In Oog van de Meester staat de schoonheid van het ambacht centraal en wordt de vraag beantwoord waarom iemand besluit om zijn of haar leven te wijden aan het maken van één enkel product, maar dan wel op topniveau. In vier mini-documentaires worden de drijfveren van vijf ambachtslieden achterhaald. Naast hoedenmaker Berry Rutjes zijn dat messenmaker Floris Postmes, glazeniers Peter en Bianca Ulle en horlogemaker Wybe van der Gang.

Lees ook: Floris Postmes (21) leerde zichzelf het ambacht en maakt nu messen van duizenden euro's

Hoed voor koningin is kroon op werk van Berry Rutjes

Toen Berry begon was de hoed dood in Nederland, zo vertelt ze in de video. ,,Hoewel de hoed altijd wel wordt gedragen bij rouwen en trouwen, is Nederland van oorsprong best wel calvinistisch.” Om de fijne kneepjes van het hoedenvak te leren, trok Berry kriskras door Europa. Inmiddels zijn de klanten die haar atelier in Gouda en salon in Den Haag kunnen vinden net zo internationaal: van Hollandse bruiden en ministers, tot buitenlandse expats en zelfs onze koningin Máxima. ,,De hoed voor de koningin was de kroon op mijn werk.”

Benieuwd wat een ‘echte Berry Rutjes’ nu eigenlijk kost, hoe het productieproces eruit ziet en waar Berry nog van droomt? Bekijk dan bovenstaande video voor de eerste aflevering van Oog van de Meester.

Lees ook: Wybe van der Gang maakt horloges zoals niemand dat in Nederland kan: ‘Dit kom je bij geen enkel merk tegen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws