Nieuws Mode

Het mode-imperium van Wie is de Mol deelnemer Olcay Gulsen

Ze is een van de kandidaten in het achttiende seizoen van Wie is de Mol en staat regelmatig aan de desk bij RTL Boulevard. Maar bovenal is Olcay Gulsen een succesvol ondernemer met haar modemerk SuperTrash. In dit stuk lees je alles over haar bedrijf en bliksemcarrière.

Christine Spanjaard | Foto: ANP 15 januari 2018

Olcay Gulsen 2

Ze is nog geen dertig jaar als ze in 2009 het modelabel SuperTrash volledig in handen krijgt. Tot dan toe leidt Gulsen de Europese en Aziatische afdeling van het van origine Amerikaanse modemerk. Maar als oprichtster Ava Riley ermee wil stoppen, trekt Gulsen de stoute killerheels aan en neemt het label over met als doel het te laten uitgroeien tot een wereldwijd bekend merk.

Selfmade woman

De Waalwijkse met Koerdisch-Armeense achtergrond, wordt vaak getypeerd als selfmade woman. Opgegroeid met een vader die kampte met drugs- en alcoholverslaving, is haar jeugd verre van onbekommerd te noemen. Zo is in het boek Wat is rijkdom? te lezen, dat Olcay weet hoe het is om niet te weten of er de volgende dag wel boterhammen zijn om mee naar school te nemen.

Lees ook: Olcay Gulsen begint aan nieuw zakelijk avontuur

Terugkijkend zijn het juist deze jaren in haar jeugd die de voedingsbodem vormen voor het succesvol ondernemerschap. In Wat is rijkdom? zegt ze hier over: “Door mijn problematische achtergrond heb ik geleerd om snel te moeten schakelen omdat er vrij veel om me heen gebeurde. Ik heb geleerd hoe een knop om te draaien, verbanden te leggen en oplossingen te zoeken. De basiskwaliteiten van een ondernemer zijn toch dat je creatiever en anders naar situaties kijkt dan de meeste mensen, dat je sneller kunt schakelen dan gemiddeld.”

In de prijzen

Onder leiding van Gulsen maakt SuperTrash een snelle groei door en dat succes blijft niet onopgemerkt. Al in 2010 valt ze flink in de prijzen. Ze ontvangt dat jaar de 'Marie Claire Prix de La Mode' voor beste mode-ondernemer én de Amsterdam Business Award.

Met het groeiende succes, klinkt er ook de kritiek. Zo duiken er regelmatig verhalen op in de media dat haar lezing over de oprichting van SuperTrash geromantiseerd, of zelfs verzonnen is. Gulsen zelf blijft bij haar verhaal. Echte bewijsdrang om deze twijfels te weerleggen heeft ze niet meer, zo vertelt ze in Wat is rijkdom? “En dat stukje mysterie dat iedereen altijd om mij heen blaast, misschien werkt dat wel goed voor me, laat ze maar lekker doen. Ik hoef geen bankafschrift te sturen naar Quote om mijn succes uit te drukken.”

Levenslange gevangenisstraf

Al vroeg in haar carrière zoekt Gulsen regelmatig de publiciteit op. De stelligheid waarmee Gulsen op die momenten haar merk uitdraagt, wordt ook wel één van de verklaringen voor haar succes genoemd. Dat Olcay Gulsen en SuperTrash onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn weet ook vriendin Joyce Versloot, eigenaresse van HairSquad. In een vraaggesprek met Quote zegt ze: “SuperTrash is Olcay, zij ìs het merk; de jonge, sterke, hardwerkende vrouw die staat voor wat ze wil.”

Ook Olcay zelf noemt haar bedrijf ‘een regelrechte reflectie van wie ze is’. “Ik zie mijn bedrijf als een levenslange gevangenisstraf”, vertelt ze lachend in Wat is rijkdom?, “je kunt het niet wegdoen. Ik identificeer me met het bedrijf, ik kan niet zeggen dat ik beter ben dan mijn bedrijf of andersom.”

https://www.youtube.com/watch?v=_0-nCoOAxhI

Miljoenenomzet

Vandaag de dag is SuperTrash een waar mode-imperium te noemen, dat inmiddels bestaat uit vier labels: SuperTrash, ST.Studio, Olcay Gulsen en beauty atelier Kemist. Toch kwam het modebedrijf in 2016 in financiële problemen terecht, zo wist Quote te achterhalen.

Tegen Quote bevestigt Gulsen begin 2017 dat het bedrijf inderdaad een kapitaalinjectie heeft gehad van enkele miljoenen, maar dat het puur om een fundingprobleem ging. “SuperTrash als geheel draait miljoenen aan omzet, en behaalt een winstpercentage van 12 procent”, aldus de zakenvrouw.

Uitdaging

“Momenteel wordt de hele modebranche best wel getergd, die uitdagingen hebben wij ook in het bedrijf. Uiteindelijk heb je een grote verantwoordelijkheid, er werken hier tweehonderd mensen en die moeten allemaal betaald worden”, vertelt Gulsen in Wat is rijkdom? Ze vervolgt: “Ik denk dat alleen diegenen die duidelijk positie kiezen zullen winnen. En misschien is die uitdaging ook wel wat me triggert.”

Ik identificeer me met het bedrijf

Olcay Gulsen