Nieuws Mode

Modeontwerpster Enschede stapt uit de cirkel van collectieherhaling

Niet langer twee keer per jaar een seizoenscollectie presenteren in Parijs. Het biedt mode- en textielontwerper Hellen van Rees ruimte voor 'toffe extra projecten'. Dat schrijft Tubantia.

MARJON KOK | Foto: Carlo ter Ellen 19 oktober 2017

Hellenvanrees carlo ter ellen

Het is warm en vochtig in haar atelier aan de Boddenkampsingel in Enschede. Hellen van Rees verontschuldigt zich. De Hengelose is net terug uit de Chinese miljoenenstad Dalian, waar ze haar collectie presenteerde. Een kerncollectie die bestaat uit 60 draagbare outfits, het beste dat ze de afgelopen vijf jaar heeft gemaakt. ,,We zijn alles een beetje aan het opfrissen", zegt ze en wijst naar het stoomapparaat in de hoek.

Dalian. Het symboliseert de nieuwe manier waarop Hellen van Rees (30) de toekomst in gaat. Vijf jaar staat ze nu aan het hoofd van haar label. En dat is lang, voor een mode- en textielontwerper, verzekert ze. ,,De meeste ontwerpers stoppen na twee seizoenen. Het is een lastig wereldje om tussen te komen en het is vervolgens moeilijk het hoofd boven water te houden." Het is Hellen van Rees gelukt. ,,Met ups en downs", zegt ze. Maar ze is er om te blijven.

Lees ook: De kledingmake-over van een ondernemer

Sleur

Elk seizoen een nieuwe collectie. De race tegen de klok werd een sleur. Dat is één van de redenen waarom ze begin dit jaar besloot daarmee te stoppen.

De beslissing was lastig. Maar meer maken om het meer maken wilde ze niet langer. ,,Ik heb tien collecties gedaan. En waarom zou je je eigen product devalueren door elk half jaar iets nieuws toe te voegen? Klanten zijn geneigd het nieuwste te kiezen, terwijl een item uit een vorige collectie misschien veel beter bij ze past." En soms heeft ze wel eens iets gemaakt waarvan ze dacht: Het oude was tóch beter. Bovendien: ,,Als ondernemer kan het eigenlijk niet. Wat ik verdiende ging op aan een nieuwe collectie. Ik ben alleen, met stagiaires. Duurzaamheid is belangrijk bij wat ik maak. Mijn stoffen ontstaan uit gerecycled materiaal en de patronen voor kleding maak ik zo dat alles optimaal wordt gebruikt."

Daarin past weggooien niet. ,,Ik zoek naar ecologische alternatieven." Dat betekent dat een rokje makkelijk gecombineerd kan worden met een simpel topje, of een houthakkersblouse zoals ze vandaag zelf draagt. ,,Maar met iets chics erop wordt het feestelijk."

Robotica

Sinds ze uit de cirkel stapte van collectieherhaling, zoals Hellen van Rees het noemt, heeft ze ruimte voor extra projecten. ,,Ik ben meer van de onderzoekende kant. Mijn basis is het materiaal, het textiel dat ik ontwerp. De kleding komt pas op het laatste moment. Maar het eindresultaat hoeft voor mij niet per se mode te zijn. Ik kan in de toekomst ook de interieurkant op."

Dat doet ze al een beetje, zegt ze, met de wandtextieldoeken waarmee ze vanaf 17 december exposeert in HeArtGallery in Hengelo. ,,Veel stoffen die ik ontwikkel lenen zich daarvoor. Het voegt esthetisch iets toe in een ruimte."

Net als kleding, eigenlijk. Ze staat op en pakt een 'lap' textiel dat bestaat uit zestien vierkantjes die ingenieus aan elkaar zijn verbonden. Hellen van Rees laat zien hoe de vierkantjes kunnen bewegen tot een nieuwe vorm. Ze benaderde het DesignLab van de Universiteit Twente in Enschede om er robotica aan toe te voegen. Het prototype zal, verwacht ze, in januari klaar zijn. Kleding kan een lichaam coachen, is de achterliggende gedachte. ,,Een vest van deze stof voelt als de drager krom zit. De vierkantjes trekken dan samen, waardoor je meer rechtop gaat zitten. Op die manier helpt kleding de lichaamshouding te verbeteren. Dat kan latere klachten voorkomen."

Robotica is een waardevolle toevoeging. Eind deze week toont ze het tijdens de Dutch Design Week en hoopt ze de eerste reacties te krijgen. ,,Deze weg is zo interessant. Dit past bij mij. De toekomst staat helemaal open."

Als ondernemer kan het eigenlijk niet. Wat ik verdiende ging op aan een nieuwe collectie

Hellen van Rees, modeontwerpster