Nieuws Mode
Parveneh had bruidszaak in Teheran en is nu succesvol ondernemer in Zeist
Bruid in spé met een droomjurk in gedachten? Beschrijf de trouwjapon of neem een plaatje mee en Parveneh Javadi (40) brengt ’m moeiteloos tot leven. Haar eigen droom? Ooit weer net zo'n succesvolle zaak met bruids- en avondmode runnen als ze ooit deed, in het centrum van haar geboortestad Teheran.

Ilia in haar bruidszaak Ilia Bruidsmode in Zeist. Vrijdag komt Burgemeester Koos Janssen de winkel openen. Foto: Mel Boas
Nadat ze in 2015 naar Nederland kwam, kon Parveneh niet anders dan binnen korte tijd wéér een ander telefoonnummer nemen. Want haar oude klanten uit Iran bleven haar vinden. ,,‘Wanneer kan ik komen, kan ik een afspraak maken?’ Ze wilden een jurk.” Maar ze zou echt niet meer terugkomen. Het was haar man die haar en haar dan 10-jarige zoon naar Nederland bracht. En voor hem was terugkeren geen optie.
,,Politieke problemen’’, zegt Parveneh tegen het AD in haar onlangs geopende zaak aan de Slotlaan in Zeist. De man met wie ze op haar 18de was getrouwd in grote verliefdheid was niet langer veilig in zijn thuisland, is wat ze erover kwijt wil. Maar hem meteen achterna reizen? ,,Voor mij was het leven in Iran goed. Ik had een mooi bedrijf - Gole Sorkh, wat roze bloem betekent. Ik had veel klanten en ik kreeg steun van mijn ouders om alles te kunnen doen. Mijn moeder zorgde voor mijn zoon, terwijl ik aan het werk was en mijn vader - docent aan de universiteit en schrijver van boeken over wiskunde en natuurkunde - gaf me advies.”
Ondernemer kan alle modellen bruids- en avondjurken maken
Niet over jurken trouwens. Want al hadden haar ouders nog zo graag gezien dat ook zij de kant van de wiskunde zou kiezen, de modeacademie was onvermijdelijk. Rond haar 25ste opende ze een eigen winkel, een zoals zij dat wenste, met bruids- en avondjurken zoals haar klanten ze graag zagen. ,,Deze rok met andere mouwen, met of zonder kant, door andere details toe te voegen of het juist eenvoudiger te houden. Alle modellen kan ik maken, compleet met baleinen, zodat een korset bijvoorbeeld niet nodig is’’, vertelt ze. ,,En met alle budgetten kan ik werken. Elke jurk kan in een betere of een betaalbaarder stof worden uitgevoerd.”
Het is precies wat ze nu weer doet. Want na zes jaar leven zonder echtgenoot voelde het niet langer of er een andere optie was dan haar man achterna te reizen. ,,Mijn zoontje miste zijn vader ook zo ontzettend. Het kon gewoon niet anders.”
''Slank en eenvoudig, zoals Nederlandse mensen vaak kiezen, met veel kant en tule voor Marokkaanse en Turkse klanten, prinsessenjurken. Alles kan''
Laatste zetje om haar kans te grijpen in een winkelpand dat leeg kwam
Dat de Nieuwegeinse nu in Zeist is neergestreken om haar eerste liefde - de bruidsmode dus - weer te omarmen, is strategisch gekozen. De Slotlaan zou een mooie plek zijn om haar oude vak weer op te pakken, dacht de adviseur die betrokken was bij het hulptraject om het ondernemerschap weer op te pakken. En bijscholing, dat had Parveneh beslist niet nodig, oordeelde een docent van de Tilburgse modevakschool. Het gaf haar het laatste zetje om haar kans te grijpen in een winkelpand dat leeg kwam.
De eerste voorbeeldjurken die er nu staan, moeten haar Nederlandse klanten inspireren voor het laten maken van hun eigen droomjapon. ,,Slank en eenvoudig, zoals Nederlandse mensen vaak kiezen, met veel kant en tule voor Marokkaanse en Turkse klanten, prinsessenjurken. Alles kan.”
Lees ook: Mohamad leerde koken in vluchtelingkamp, nu opent hij eigen Syrisch restaurant
Zaak is genoemd naar Parveneh haar 3-jarige zoontje
Soms had ze in Teheran tien klanten tegelijk in haar zaak. ,,Een bruid, haar moeder en nog een hele groep zussen en vriendinnen. Dan zat mijn hele winkel vol en was ik weken bezig om voor iedereen een passende jurk te maken”, herinnert ze zich. ,,Zo wil ik dat het straks hier ook weer is. Het is vrolijk werk, waar ik energie van krijg. Ik heb altijd te maken met blije mensen, met heel veel stress. Dat wel. Maar ik kan veel voor ze betekenen.”
Ilia Bruidsmode doopte ze haar zaak, genoemd naar haar 3-jarige zoontje, dat Parveneh en haar man in Nederland kregen. 31 maart wordt de winkel officieel geopend door burgemeester Koos Janssen van Zeist.
Parveneh voor haar bruidsmodezaak in Zeist. Foto: Mel Boas
Lees ook: Ondernemerscollectief People for People zet zich vanaf nu in voor alle vluchtelingen in Nederland