Nieuws Mode

Nooit meer rolladebenen dankzij wielerkleding voor vrouwen van ondernemers Paulette en Lea

Het idee ontstond tijdens fietstochten in coronatijd en nu zijn Paulette en Lea de trotse ondernemers van een eigen lijn voor wielerkleding. Hun belofte: ‘Nooit meer rollade-benen’. Én ze hebben een missie.

Wim Langejan (AD) 21 april 2023

TENUE des Femmes wielerkleding vrouwen Paulette in t Veld Lea van Osnabrugge

Lea van Osnabrugge (links) en Paulette in ‘t Veld, de oprichters van TENUE des Femmes. ’Je wil er tijdens de koffiestop ook goed uitzien.’ Foto: Marnix Schmidt

Ze hadden het er vaak over als ze samen aan het fietsen waren. Die wielerkleding... echt lekker zit die vaak niet. Dat moet toch beter kunnen? Mooier, functioneler en vrouwelijker. Terwijl Paulette in ‘t Veld (36) en Lea van Osnabrugge (34) de kilometers wegtrapten, begon de overtuiging te groeien: dit kunnen we ook zelf, we beginnen een eigen kledinglijn.

De twee vrouwen uit Utrecht lieten zich niet uit het veld slaan door sommige sceptische reacties en richtten TENUE des Femmes op, een webshop voor stijlvolle wielerkleding voor vrouwen. Daar valt nog een wereld te winnen, vinden ze. Niet alleen tijdens het fietsen, ,,Je wilt er tijdens de koffiestop ook goed uitzien”, zegt Paulette in het AD.

Lees ook: Zakenvrouw van het Jaar Kristel Groenenboom over vrouwelijke leiders: 'Minder haantjesgedrag, minder risico’s'

Betere pasvorm bij TENUE des Femmes

Natuurlijk bestaat er al wielerkleding voor vrouwen, maar Paulette en Lea hebben hun eigen wensen. Bijvoorbeeld dat de randen van de broekspijpen niet hun benen afknellen, waardoor ze ‘rollade-benen’ krijgen (striemen op je huid). Dus verdween die strakke rand, ,,en zit er binnenin een ribbeltje, waardoor de broek niet omhoog kruipt”, legt Lea uit.

Waar ze ook voor kozen: een rits aan de achterkant van de broek. ,,Daardoor is de pasvorm beter. Het is ook handig als je naar het toilet moet. Dan kun je ‘m snel uitdoen.” Verder hebben ze shirts met een goede pasvorm, ,,zodat ze niet omhoog kruipen”, en hebben de broeken ‘bretels’ over de schouders. ,,Dat zit prettiger, dan duwt de strakke rand van je broek niet in je buik.”

De Nederlandse ontwerpster Elysanne Schuurman ontwierp ook een shirt. Foto: Marnix Schmidt

Lees ook: Hoe Lieke troep uit de Balinese zee omzet in duurzame kleding met TET. Responsiblewear

Onderneming doe je er niet 'even bij'

Belangrijk zijn ook de dessins: zo vroegen ze de Nederlandse ontwerpster Elysanne Schuurman een shirt te ontwerpen. Het werd een uitgesproken en kleurrijk ontwerp. Andere shirts zijn subtieler. Effen of voorzien van een rand met bloemen. Ze schakelden een designer in om hun ideeën uit te voeren. ,,Dat was een hele stap, want hoe krijg je iets dat je in je hoofd hebt vertaald naar een ontwerp.”

Het bleek niet de enige ‘hele stap’. Want een idee hebben is één ding, er een onderneming van maken is iets heel anders. Zeker als je dat doet naast je ‘gewone’ baan (Paulette is adviseur, Lea is ecologisch tuinontwerper). ,,We zijn er meer dan een jaar mee bezig geweest.”

Naast het maken van ontwerpen, moesten ze een producent vinden voor de kleding (gevonden in België), prototypes beoordelen, een webshop op poten zetten (,,we hebben zelf de site ontworpen”) en aan nog eens duizend-en-een andere dingen denken. ,,Je moet vreselijk veel uitzoeken. Alles duurt veel langer dan je denkt.”

"Je moet vreselijk veel uitzoeken. Alles duurt veel langer dan je denkt"

Missie is verbetering positie van vrouwen

Op 8 maart werd TENUE des Femmes gelanceerd. Niet toevallig op Internationale Vrouwendag: Paulette en Lea hebben grotere ambities dan enkel het verkopen van wielerkleding. Ze willen de positie van vrouwen in de sport verbeteren. ,,Dat is onze missie. De vrouw heeft in de sportwereld nog heel wat in te lopen. Denk aan ongelijke salarissen, zichtbaarheid en zendtijd.”

Ze beschouwen hun webshop als een ‘positief middel om meer aandacht voor vrouwen te krijgen’ en zoeken samenwerking met andere ondernemers, media en sportbonden. Ondertussen willen ze natuurlijk ook graag wielerkleding verkopen. En dat lukt, ,,al mag dat nog wel beter.”

Goede kleding heeft een prijs

Hun kleding is niet goedkoop: shirts kosten tussen de 127 en de 165 euro, broeken tussen de 180 en de 200 euro. ,,Goede kleding heeft een prijs”, zeggen ze. ,,Je kunt wel iets goedkoops kopen, maar na zeven uur op de fiets kom je daar echt van terug. Je wilt dan echt dat het goed zit. Goede kleding maakt wielrennen leuker.”

Lees ook: Van eerste vrouwelijke meesterkok naar Michelinsterren: de culinaire reis van Margo Reuten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws