Nieuws Actueel

Modezaak biedt broers veel vrijheid

Het familiebedrijf, dezelfde hobby of passie, hetzelfde beroep. Veel ouders zien hun kroost in hun voetsporen treden. Het Brabants Dagblad ging langs bij damesmodezaak Van de Graaf in Rosmalen, waar twee broers aan het roer staan.

Jarry Popelier | Foto: Marc Bolsius 10 maart 2016

Arnold van der graaf kees van der graaf damesmode kledingzaak rosmalen berlicum

Het is vrijdagochtend, dus het hele gezin Van de Graaf is aanwezig in de gelijknamige damesmodezaak in Rosmalen. Dat is traditie. "Vrijdagochtend stonden we altijd samen, zonder personeel. Dat hebben we voortgezet", vertelt Kees van de Graaf (70).

Startblokken"We hebben het veertig jaar gedaan, dan valt het niet mee om afscheid te nemen. Ik ben verknocht aan de zaak en ik vind het contact met de mensen ook nog gezellig. Zo blijf je op de hoogte."

Ook zijn vrouw Neeltje (72) kan moeilijk afstand doen van het werk. "Die staat altijd in de startblokken", zegt Arnold (38) over zijn moeder. "Ze staat al in de winkel om in te vallen, nog voor ik het heb gevraagd."

"Met al hun ervaring blijven het de beste invallers", stelt Arnolds broer Kees junior (37).

Samen eigenaarOok in Berlicum zit een vestiging van Van de Graaf mode (Mercuriusplein). Sinds een jaar of zes zijn de broers gezamenlijk eigenaar van de twee winkels. Kees woont boven de zaak in Berlicum, Arnold boven het pand in de Dorpsstraat in Rosmalen. Maar het is niet dat ze allebei één winkel runnen.

Kees: "Ik open de zaak in Berlicum, en als het personeel er is ga ik naar Rosmalen. Die winkel is een stuk groter. We doen het helemaal samen."

TextielschoolOpa Arnold begon de zaak in Rosmalen in 1937. Toen hij ziek werd, zat zijn zoon Kees in militaire dienst. "Ik ben negen maanden eerder teruggeroepen om in de zaak te komen, maar dat vond ik helemaal niet erg", lacht Kees.

Kees had de textielschool gedaan en het lag dus al in de planning dat hij in de zaak van pa zou komen. Zo ging dat vroeger.

Richting kiezenDat zijn zoons Kees en Arnold in de winkels kwamen - die in Berlicum werd geopend in 1972 - was wat minder vanzelfsprekend.

Arnold: "Het werd me vroeger op verjaardagen altijd gevraagd: ga je ook bij je ouders in de zaak? Echt niet! Ik wist hoe hard er gewerkt moest worden; dat wilde ik helemaal niet. Maar ik wist ook niet wat ik wel wilde. Ik ben de middelbare detailhandelsvakschool gaan doen en toen moest ik een richting kiezen. Met de food- en de doe-het- zelf-industrie heb ik niks, dus werd het toch mode."

AfwisselingKees zat wat langer op school. "Ik was 27, 28 en deed rechten, maar dat ging niet meer. Toen heb ik pa gevraagd of ik in zaak kon komen." Arnold: "Ben jij al tien jaar hier?! Wat gaat de tijd toch rap."

De broers hebben geen spijt van hun keuze. "De afwisseling maakt het leuk", zegt Arnold. "Dan weer inkoop, dan de administratie en klanten helpen. Je kunt je eigen tijd indelen." Kees knikt. "Die vrijheid vind ik ook heel fijn. En het geeft een goed gevoel om de familietraditie voort te zetten."

Geen kinderenMaar hoe zit dat dan met de eventuele vierde generatie? "Daar zijn wij ook heel benieuwd naar", lacht pa.

"We zijn allebei vrijgezel en hebben ook nog geen kinderen", verduidelijkt Arnold. Dat komt vast goed, en zo niet, dan gaan de broers gelukkig nog wel een paar decennia mee.