Nieuws Actueel
Moeten gemeenten wel zo streng zijn?
Wanneer er geen duidelijk beleidsplan is, krijg je dit soort nare verwikkelingen, die alleen maar verliezers kennen. Er zal toch een bestemmingsplan zijn, en is het nuttig een dergelijke winkel buiten het winkelcentrum te hebben? De ambtenaar krijgt wellicht de schuld, maar dit heeft ook te maken met onduidelijke regels. Bewondering heb ik voor de ondernemer die het in deze tijd, waarin de detailhandel onder grote druk staat, aandurft te ondernemen en ik gun hem van harte, dat hij nu in Duiven 'zijn droom in nachtkleding' kan verwezenlijken.

Een bestemmingsplan geeft de mogelijkheden aan van wat wel en niet mag op die plaats. Bij juiste informatie was het niet mogelijk geweest om een detailhandel op die plaats te vestigen.
Ondanks dit feit is gezegd dat 100 vierkante meter voor een lingeriezaak mogelijk was. Gedogen is dan een nette tussenoplossing. Als de ondernemer meer meters gaat innemen is dat een overtreding waartegen de gemeente kan optreden. Doet zij dat niet, dan kan dat financiële gevolgen hebben voor de concurrentie met gevolgen voor gemeente.
Ja, gemeenten moeten streng zijn. Een oplossing is er echter altijd, mits beide partijen de intentie hebben om samen de oplossing te vinden. De belangen voor beide waren aanwezig: Westervoort behoudt een groeiende onderneming en de ondernemer kan zich verder ontwikkelen. Als ondernemer zul je echter wel in gesprek moeten blijven en niet zomaar meer vierkante meters kunnen pakken dan toegestaan. Waarom bijvoorbeeld niet samen naar een alternatieve locatie gezocht? Nu schaadt het de naam van Westervoort, lijdt de ondernemer veel financiële schade en heb je dus twee verliezers.