Nieuws Actueel
Adriaan Mol (Mollie Payments): succesvol door juist géén maatwerk te leveren
Maatwerk leveren is in de ogen van Adriaan Mol (34) verspilling van tijd en energie. Wil je zoveel mogelijk mensen van dienst zijn, dan maak je maar een product waar iedereen zich in kan vinden. En zij die wél tailor made producten willen? Die laat Mol gaan. Dichtbij zichzelf en zijn product blijven, is in zijn ogen belangrijker dan bij eender welke partij in het gevlei komen. Het braafste jongetje van de klas zijn, is nooit zijn missie geweest, iedere dag beter worden wél. Nuchterder dan Adriaan Mol vind je ze amper in succesvol ondernemersland. Hij wilde als klein jongetje uitvinder worden en dat is hem gelukt. De uitvinding? De payment serviceprovider Mollie Payments, die ieder jaar met honderd procent groeit.

Wil jij ook versnellen?
Onze missie is ondernemers te inspireren en te laten groeien. Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering. Ontdek wat Het Groeicollege, georganiseerd door De Ondernemer, nlgroeit en de Erasmus Universiteit, voor jou kan betekenen.
Adriaan Mol en Mollie Payments zijn niet betrokken bij Het Groeicollege. Het verhaal van Mollie (dit artikel is in 2018 voor het eerst gepubliceerd) is wel een bron van inspiratie voor veel ondernemers. Daarom brengen we het artikel nog eens onder de aandacht. Deze dagen zul je hier nog vaker interviews met inspirerende ondernemers voorbij zien komen. Op de rol staan onder anderen Michiel Muller van Picnic, Pieter Zwart van Coolblue en Bas van der Veldt van AFAS. Het levert een mooi inkijkje op in hoe hun bedrijf sinds het eerste verschijnen van het artikel is gegroeid.
Onvermoeibare ondernemersdrive
“Mijn ondernemersdrive voedt zichzelf. Waar het echt vandaan komt, vind ik moeilijk om te zeggen, ik ben er gewoon altijd al mee bezig geweest. Zo rond mijn dertiende vond ik het leuk om te gaan programmeren, om zelf iets te bouwen. Ik wilde dingen doen die ook echt gebruik zouden gaan worden. Ik had bijvoorbeeld een teletekstbrowser gemaakt, voor op de Mac. Dat heb ik toen aan de NOS verkocht, als veertienjarige. Het commerciële zat er toen dus al in, maar ik zat wel liever achter mijn computer dan dat ik mijn diensten en producten verkocht.”
Too good to be true
“Inmiddels zien veel grote bedrijven in dat Mollie niet too good to be true is. Toen we met Mollie begonnen, vonden veel corporate bedrijven, die een keuze moesten maken wat betreft payment provider, ons een beetje eng. Het was te goedkoop, direct beschikbaar en heel erg eenvoudig om te implementeren. Dat werd eerst als gevaarlijk beschouwd: ‘Het kán toch niet zo goed en goedkoop zijn?’ Nu merk ik dat er jongere mensen bij deze grote bedrijven gaan werken. Die snappen ook dat salespraat ook geen garanties geven, en een tech-focussed bedrijf vaak juist betrouwbaardere diensten kan leveren.”
Lees ook: Betaaldienst Mollie groeit met 100 procent per jaar
Jezelf blijven
“We haten maatwerk. Dat hebben we ook nooit geleverd. Dat komt voort uit onze wens om zoveel mogelijk mensen te kunnen bedienen: dan moet je niet iets voor een bepaalde klant specifiek gaan inrichten. Dat heeft ons ook pijn gedaan, want daarmee zijn we grote leads verloren, maar in de long run beweegt het weer onze kant op. SaaS is populair, want het levert onze klanten flexibiliteit en mensen willen niet meer vastzitten aan een payment provider. In die zin beweegt de wereld nu weer onze kant op, doordat we dus onszelf zijn gebleven.”
Beter worden
“We vechten hier iedere dag om beter te worden. Wij doen geen concessies op de kwaliteit van ons product, dus soms levert dat wat ongemakken op. We zijn daardoor niet altijd de snelste, omdat we dingen anders en nog beter willen doen. Dergelijke veranderingen hebben bij ons dus veel meer interne consequenties. Maar als we dan met een nieuw product komen, is het altijd veel beter dan wat onze concurrenten doen. We zijn bezig met pionieren: het kost bij ons meer pijn en moeite, omdat we niet meer accepteren hoe het nog steeds vaak gaat in de betalingswereld.”
Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): 'Altijd op zoek naar beter. Geen tijd voor stilstand'
Rustig vs. vechten voor kwaliteit
“Ik heb misschien minder te bewijzen dan andere ondernemers die wel echt een vechtersmentaliteit voordoen. Ik wil best over de inhoud discussiëren, maar punt is dat we het al hebben laten zien. We hebben pas sinds een paar jaar hier salesmensen rondlopen. Relatief nog steeds mega weinig, want we hebben een mooi product dat waarde toevoegt en sustainable is. We hebben sales in dienst om ook corporates als klant te kunnen aansluiten. Daar moet je helaas langs om gesprekken te voeren; het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Zo weinig mogelijk salesmensen, dat vind ik een mooi streven. Dan heb je een product dat zichzelf verkoopt. We zijn niet allergisch voor sales, maar ik moest er wel de meerwaarde van in gaan zien.”
Ondernemerschap leren
“Gewoon doen, toch? Ik vind het niet iets wat op één manier de beste wijze is. Ondernemen op zichzelf is niet één ding: iedereen doet het op zijn eigen manier.”
Lees ook: Zo stampte Coolblue-eindbaas Pieter Zwart in 18 jaar een miljardenbedrijf uit de grond
Kinderlijke eigenschap die je in de weg staat
“Het goed managen, rekening houden met alle stakeholders, vind ik weleens lastig wanneer ik iets in mijn hoofd heb. Dan doe ik dingen zonder echt rekening te houden met andere partijen. Dan heb ik iets in mijn hoofd, het allemaal al bedacht, maar communiceer ik dit niet naar andere teams. Communicatie is nog wel een ‘ding’ voor mij. Het gaat wel steeds beter: ik ben bewuster ermee bezig, met communiceren en mensen erbij betrekken. Toen we met een klein clubje begonnen was het makkelijk voor me. Toen we groeiden werd dit steeds moeilijker en nu wordt het weer steeds makkelijker, omdat we zo’n schaalgrootte hebben bereikt dat er overal goede mensen zitten die ik het vertrouwen kan geven. Dat was vijf jaar geleden wel anders, toen zou ik het loslaten veel moeilijker hebben gevonden.”
Praten met iedereen
“Ik vind het fijn om mensen te inspireren, motiveren en stimuleren. Ik wil mensen echt het gevoel geven dat ze onderdeel van Mollie zijn en ook wat in te brengen hebben. We schalen met Mollie door ownership: mensen zijn eigenaar van hun eigen takenpakket en ontwikkeling. Op deze manier worden mensen betrokken bij het maken van keuzes, zonder dit met iederéén te moeten overleggen.”
DGA
“Het fijne van een grootaandeelhouder zijn, is dat je onafhankelijk bent: geen investeerders die zich mengen en ons vertellen wat we moeten doen. Dat maakt Mollie wel anders: al onze concurrenten hebben private equity en weet ik veel wat nog meer, maar wij kunnen snellere, andere beslissingen nemen zonder dat dit met een andere partij moet worden overlegd.”
Mietjes
“In onze code staat overal: ‘Maatwerk is voor mietjes’. Dat ligt een beetje in de lijn van de positie van waaruit we begonnen, dat we nooit maatwerk zouden gaan leveren. Dat is nog steeds de norm binnen Mollie.”
Meer lezen? Koop het boek ‘LEF – Het geheim van marktverstoorders ontrafeld’ met 10% korting op www.lefboek.nl met de code DO.