Nieuws Actueel

Moskou dreigt met olieboycot tegen landen die maximumprijs willen

Rusland zal geen olie meer verkopen aan landen die maximumprijzen voor Russische olie willen instellen. De Verenigde Staten pleiten voor een dergelijk prijsplafond. De G7, een groep van zeven grote industrielanden, zou dat plan vrijdag officieel willen steunen.

ANP 2 september 2022

ANP020922135 1

Bij het plan weigeren de deelnemende landen meer te betalen voor Russische olie dan een onderling afgesproken prijs. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz stelde eerder dat het plan alleen zou kunnen werken als het wereldwijd steun krijgt, maar de VS menen dat dit niet nodig is. Grote kopers van Russische olie als Turkije en India kunnen namelijk de maximumprijs gebruiken in hun onderhandelingen met Rusland.

Rusland stelt dat de maximumprijzen de wereldwijde oliemarkt zullen verstoren. De Russische vicepremier Alexander Novak waarschuwde al dat zijn land geen olie zal leveren aan landen die niet aan de marktregels willen voldoen. Maar Rusland heeft vanwege een gedeeltelijke boycot van de Europese Unie al eerder olie onder de marktprijs verkocht.

Of de EU het maximumprijzenplan zal omarmen valt nog te bezien. Met name Hongarije, dat voor zijn olie grotendeels afhankelijk is van Rusland, ligt dwars. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie riep vrijdag evenwel op om ook over maximumprijzen voor Russisch gas na te denken. Ook hier ligt Hongarije mogelijk dwars, want dat land besloot onlangs meer Russisch gas af te gaan nemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws