Nieuws Actueel

MotorKledingCenter: van afgrond naar vier superstores en miljoenenomzet

Een moderne webshop, een fris videomarketingconcept en ambitie legden Mark Bos, CEO van MoterKledingCenter, geen windeieren. Aankomende zomer opent hij een vierde superstore in Zutphen.

De Ondernemer 12 maart 2018

Markbos motorkledingcenter 1

Het familiebedrijf, in 2006 opgericht door vader André Bos, ging in 2010 bijna failliet. De economie stortte in, aankopen werden uitgesteld en de aanwas van nieuwe motorrijders bleef uit. “Het bedrijf had het jarenlang zwaar te verduren en kwam in intensief beheer bij de bank”, vertelde Bos eerder aan De Ondernemer.

Redding

Hij ging aan de slag met een webshop en videomarketingconcept. Dat begon langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen. De omzet groeide de jaren daarop met 40, 50 en 55 procent, met een rendement tussen de 6 en 12 procent per jaar.

Lees ook: MotorKledingCenter: veranderde strategie leidde tot 70 procent groei en omzet van 7,5 miljoen

Filialen

Na de stevige groei en daarmee nog harder groeiende marketingbudgetten kwam de conclusie dat de kosten beter in balans zouden zijn met meerdere verkooppunten. “Klanten willen wel een half uur tot een uur rijden voor een winkel. Dus we denken dat er plek is voor vijf tot zeven filialen in Nederland en België.” In 2015 werd de winkel in Hazerswoude-Rijndijk verbouwd, in juli 2016 opende de winkel in Tilburg en in maart 2017 opende de winkel in het Belgische Zemst. Omdat Bos in België te maken heeft met een andere mentaliteit en andere regelgeving, heeft hij een Belgisch kantoor in de arm genomen. De nieuwe winkels draaien volgens Bos vanaf de eerste week al boven verwachting.

Zutphen

Daar blijft het niet bij. Deze zomer opent Bos een superstore in Zutphen. “Het nieuwe retailconcept van MKC Tilburg en MKC Zemst is zorgvuldig getest en doorontwikkeld zodat het in de komende jaren snel kan worden uitgerold op nieuwe locaties. Gelderland is voor ons een logische volgende keuze door de stijgende populariteit voor motorrijden, de grote hoeveelheid motorrijders onder de inwoners, en de beperkte aanwezigheid van grote verkooppunten voor motorkleding. Het Polplein is een gezellige winkelboulevard die zeven dagen open is en zorgt voor bedrijvigheid.”