Nieuws Actueel

Na 20 jaar eindelijk een eigen restaurant

Als Patrick van Os en Sally Runkat aan vrienden vertellen dat ze een Indonesisch restaurant openen, is de reactie steevast: 'Gaan jullie eindelijk jullie droom vervullen?' "We hadden dit plan al twintig jaar", vertellen ze aan het AD.

Fieke Snijder 23 maart 2016

Sallys indonesian kitchen amersfoort restaurant

Van Os was acht jaar als directeur verantwoordelijk voor het Berghotel Amersfoort. "Eind vorig jaar bereikte ik een kruispunt in mijn leven en dacht ik: wat wil ik? Wil ik nog tien jaar in een hotel werken of gaan wij onze droom najagen?" Van Os koos voor het laatste en opent op 1 april met zijn vrouw restaurant Sally's Indonesian Kitchen aan de Utrechtseweg in Amersfoort.

De twee leerden elkaar begin jaren negentig kennen. "Ik werkte in een Indonesisch restaurant in Den Dolder", vertelt Van Os. "En ik studeerde aan de Hogere Hotelschool in Jakarta en deed een uitwisselingsprogramma met Nederland", vult Runkat aan. Zo kwam ze in hetzelfde restaurant als Van Os te werken.

DroomNa een jaar ging Runkat terug naar Indonesië. "Twee jaar lang belden we en stuurden we brieven om daarna een officieel trouwverzoek bij de familie van Sally te doen", zegt Van Os. Het verzoek werd gehonoreerd en in 1993 trouwde het stel. Nog datzelfde jaar gingen ze naar Nederland, waar ze een tijdje het restaurant in Den Dolder runden. Toen ging Van Os de hotellerie in. "Het plan om een eigen restaurant te openen, hadden we al twintig jaar", vertelt Runkat.

Nu hun kinderen ouder zijn, kunnen Van Os en Runkat hun droom najagen. "Als ik naar mijn werk in het Berghotel reed, kwam ik langs de Utrechtseweg. Ik zag dat dit pand leegstond. Ik ben nu 47 jaar en moet met de huidige pensioenregeling nog lang werken. Ik wil die jaren doen wat ik het leukste vind", aldus Van Os.

RijsttafelHet openen van een Indonesisch restaurant is voor het koppel een manier om dichter bij Indonesië te komen. "Maar we pakken het anders aan dan de meeste Indonesische restaurants in Nederland", stelt Runkat. "Een enorme rijsttafel zul je bij ons niet vinden." Wat dan wel? "Bij ons kun je Indonesisch eten, zoals Indonesiërs doen. Die eten één basisgerecht en kiezen daar twee dingen bij, bijvoorbeeld vis en groente. Rijsttafels kennen ze in Indonesië helemaal niet. Dat is iets uit de koloniale tijd, omdat Nederlanders alles lekker vonden. Toen ik voor het eerst in Den Dolder kwam werken, wist ik ook niet wat een rijsttafel was. In Indonesië is het een feest, als je vijf of zes verschillende gerechten krijgt."

Van Os en Runkat wilden hun restaurant per se in Amersfoort openen. "De stad heeft de allure van een stad en de charme van een dorp", vindt Van Os. "Mensen moeten zich straks senang voelen, als ze hier komen eten."