Nieuws Actueel

Leadax wint Nationale Ondernemersprijs: de Pionier voor Carbyon

Leadax uit Wapenveld heeft de eerste Nationale Ondernemersprijs gewonnen. Deze is donderdagmiddag in de Jaarbeurs in Utrecht uitgereikt aan ceo Roeland van Delden.

Van onze redactie 7 september 2023

MyChannels Video ID: 397510

De Nationale Ondernemersprijs is een nieuw initiatief van de redacties van ADR (het AD en alle aangesloten regionale titels) en De Ondernemer. Alle betrokken redacties hebben een longlist met 110 bedrijven aangedragen. Daaruit heeft een vakjury tien genomineerden geselecteerd. Deze jury bestaat uit Annemarie van Gaal (ondernemer en columnist), Jacco Vonhof (ondernemer en voorzitter MKB Nederland) en Michiel Muller (ondernemer). Lezers en volgers van de ADR-titels en De Ondernemer konden de afgelopen weken op één van deze tien genomineerde bedrijven stemmen.

Leadax wint Nationale Ondernemersprijs 2023

Leadax timmert al een aantal jaren nadrukkelijk aan de weg. Sinds 2014 is het bedrijf bezig met de vraag hoe je uit het afval van vandaag nieuwe grondstoffen voor morgen kan maken. Het bedrijf ontwikkelde voor de bouwsector een vervanger voor lood. Daarvoor worden oude autoruiten en ander recyclebaar veiligheidsglas gebruikt. Inmiddels maakt Leadax volgens dit procedé ook dakbedekking. Leadax is een gevestigd bedrijf dat zich heeft bewezen. In 2019 werd een nieuwe fabriek in Wapenveld in gebruik genomen en er werken inmiddels meer dan 50 medewerkers. Het bedrijf is inmiddels actief in 24 landen en gaat dit jaar uit van een groei van 35 procent.

Lees ook: Leadax genomineerd met ‘het nieuwe lood’ en duurzame dakbedekking

"Met deze prijs willen wij laten zien dat er veel inspirerende, innovatieve ondernemers zijn in héél Nederland"

Robert van den Ham, hoofdredacteur De Ondernemer

,,Met deze prijs willen wij laten zien dat er veel inspirerende, innovatieve ondernemers zijn in héél Nederland. Zij zorgen voor werkgelegenheid, inkomsten, sociale cohesie en vernieuwing. Het bedrijf moet representatief voor de sector zijn en zeker een regionale uitstraling hebben. Aan die voorwaarden voldoet deze winnaar ten volle'', zegt Robert van den Ham, hoofdredacteur van De Ondernemer.

'Mooie afspiegeling van het bedrijfsleven in heel het land'

,,Ook wij voelden ons de afgelopen periode ondernemers,'' zegt hoofdredacteur Paul van den Bosch namens de ADR-nieuwsmedia. ,,Dit is een crossmediaal initiatief binnen DPG Media waarbij veel verschillende titels en redacties betrokken zijn, landelijk en regionaal. Met betrokkenheid van onze lezers en volgers. We willen de komende jaren een mooie afspiegeling van het bedrijfsleven in heel het land laten zien.'

Lees ook: Carbyon wint de eerste Pionier: haalt met grote 'stofzuigers' CO2 uit de atmosfeer

De Pionier naar Carbyon

Ook de eerste editie Pionier werd uitgereikt, een stimuleringsprijs voor een jong bedrijf, voorgedragen door de vakjury. De Pionier werd gewonnen door de Eindhovense start-up Carbyon, gevestigd op de High Tech Campus.

Carbyon begon in 2019 als een spin-off van het onderzoeksinstituut TNO en wil CO2 uit de lucht halen met koolstofzuigers. Daarvan zijn er inmiddels twee in gebruik genomen. Carbyon wint niet alleen de Pionier maar heeft daarmee een voordracht met warme aanbeveling verdiend voor de Koning Willem I-prijs, de prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland met Koningin Máxima als erevoorzitter.

V.l.n.r. Romy Blankenspoor (Koning Willem I Stichting), Beatrix Bos en haar collega van Carbyon, en jurylid Annemarie van Gaal. Foto: Ruud Voest.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws