Nieuws Actueel

Nederlands grootste whiskyboer bestaat 20 jaar

Wijn- en bierzaak Versailles, in de benedenstad van Nijmegen, is vooral Nederlands grootste whiskyboer. ,,Niet in omzet, maar met 1.600 whisky's wel in aantal'', zegt eigenaar Caecil Gerrits (62).

Anja Bemelen | Foto: Raphaël Drent 27 oktober 2016

Whisky 1065

Twintig jaar bestaat de zaak deze maand, wat Caecil vierde met een whiskyrondvaart over de Gelderse rivieren. De voormalige eigenaar van drankenhandel Peeman (nu van zijn zoon Stijn) en van restaurant Belvédère (nu vooral een trouw- en feestlocatie) zag in de jaren 90 in whisky een niche. ,,Het wijnvolume in de supermarkten steeg fors. Voor 5 gulden had je al een fles. Omdat ik naast 900 wijnen ook 100 whisky's voerde, ben ik me in whisky gaan specialiseren.''

Whisky is wezenlijk anders dan andere alcoholische dranken, vindt Caecil. ,,Voor sommigen is whisky drinken een levenswijze, met regels en rituelen. Zo is voor een whiskydrinker de buitentemperatuur van belang: bij warm weer geen whisky. En ja, met ijs is verboden.''

AdministratieVan elke fles whisky wordt vastgelegd waar en wanneer die is gestookt. ,,In Nederland mogen we onze administratie na zeven jaar vernietigen; in Schotland is dat not done. Zelfs whiskyetiketten worden er bewaard en gearchiveerd.''

Scheef etiketjeVersailles voert ruim twintig eigen whisky's. Sinds 2000 is Helen Arthur Caecils businesspartner in Wales. ,,We kopen de alcohol bij verschillende distilleerderijen en die laten we in eigen vaten in Schotland rijpen. Het bottelen gebeurt in Paisley, waar onze etiketten nog met de hand op de fles worden bevestigd. Vandaar dat ik nog weleens een fles met een scheef etiketje verkoop.''

Zelf drinkt hij matig. Maar áls hij het doet, gaat hij voor een Caperdonich uit 1970 of een Macallan uit 1954. ,,Maar alsjeblieft, drink altijd uit een snifter, een taps toelopend glas waar de alcoholdampen in blijven hangen. Echt, je geniet langer van je whisky.'

Gerelateerde artikelen:

Nieuw streekproduct: Whisky Four

Na dertig jaar bierbrouwen is het tijd voor appelcider