Nieuws Actueel

Nederlandse Airbnb voor boten verovert de wereld

Boatsters, een soort Airbnb voor boten, doet het bijzonder goed. De onderneming biedt 10.000 boten in achttien landen aan voor verhuur aan particulieren. Boatsters heeft inmiddels honderden klanten. Oprichter Nick Gelevert (25) is een blij man.

Gerben van ’t Hof 24 juni 2016

Bootjes

Waarom is Boatsters opgezet?

"Varen is leuk. Ik wil het voor iedereen toegankelijk maken. Het irriteert me dat hele havens vol liggen met stilliggende schepen. Bijna 40 procent van de booteigenaren doet hun vaartuigen na een tijd van de hand vanwege de kosten, maar als ze de boot negentien dagen per jaar verhuren, verdienen ze gemiddeld minimaal 80 procent van de uitgaven terug."

Wat bied je aan?

"Van kajak tot megajacht. Via de site en app kunnen booteigenaren en potentiële huurders een profiel aanmaken en aangeven wat ze aanbieden of zoeken. De één wil op vakantie met een zeiljacht in Ibiza, de ander een personeelsuitje op een Amsterdamse sloep."

Maar niet iedereen mag zomaar een boot besturen.

"Bij de grote schepen is een kapitein inbegrepen. Dat zijn locals die ook nog de huurders tippen over plekken en restaurantjes waar zij zelf ook graag komen."

Hoe groot is de markt?

"Ik heb honderden klanten. En hoe meer mensen van Boatsters gebruikmaken, des te sneller daalt de prijs. In Kroatië kun je via ons inmiddels met z'n zessen een week lang een boot huren voor 900 euro."