Nieuws Actueel
CBS: Krimp Nederlandse economie door afzwakkende wereldhandel
In het eerste kwartaal van dit jaar registreerde de Nederlandse economie een krimp van 0,7 procent vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar, volgens de initiële schattingen gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS wijt deze economische achteruitgang grotendeels aan de afkoelende wereldhandel, wat resulteerde in verminderde export.

Foto: ANP
Met de daling doet Nederland het een stuk slechter dan naburige landen. Zo groeide de economie in België en Frankrijk met respectievelijk 0,4 en 0,2 procent. De Britse economie groeide met 0,1 procent, de Duitse economie stagneerde met een groei van 0 procent. Gemiddeld kwam de groei in de Europese Unie uit op 0,3 procent.
De verslechtering in het afgelopen kwartaal kwam niet doordat er minder geld is geïnvesteerd in de bouw of dat er minder werd uitgegeven aan goederen als personenauto’s, vliegtuigen en machines. Deze investeringen groeiden juist met 1,1 procent. Volgens het CBS namen huishoudens minder diensten af, maar kochten ze meer goederen.
Lees ook: Bedrijven krijgen openstaande vacatures niet gevuld: 'Arbeidsmarkt koelt niet af'
Nederlandse uitvoer
De uitvoer van goederen en diensten daalde met 1,8 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. ,,Dat komt doordat de uitvoer van goederen daalde. De uitvoer van diensten groeide een fractie. De invoer van goederen en diensten daalde ook, maar met 1,3 procent minder hard dan de uitvoer", aldus het CBS.
Volgens de economen leverde de bedrijfstak handel, horeca, vervoer en opslag de negatiefste bijdrage aan de economische ontwikkelingen. De bouw leverde juist de positiefste bijdrage. De economie in ons land groeide in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder nog wel met 1,9 procent. Maar toen werd de economie nog sterk afgeremd door een harde coronalockdown.
Lees ook: Bedrijven voorzichtiger met nieuwe vacatures nu economie afkoelt