Nieuws Actueel

Nederlandse economie groeide in sneltreinvaart in tweede kwartaal

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met de drie voorgaande maanden. Dat is een veel forsere toename dan in het eerste kwartaal van 2022, terwijl de oorlog in Oekraïne en de gascrisis toch voor veel onzekerheid zorgen.

ANP 17 augustus 2022

ANP170822101 1

Nederlanders gaven meer uit aan cafébezoek, uitstapjes of reizen nadat vrijwel alle coronabeperkingen waren opgeheven. Daarnaast investeerden bedrijven meer en exporteerde Nederland meer dan het importeerde, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het statistiekbureau tekent daarbij aan dat aan het begin van 2022 nog coronabeperkingen golden, onder andere voor contactberoepen. Mede daardoor bleef de economische groei in de eerste drie maanden van het jaar volgens de nieuwste berekeningen beperkt tot 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vergeleken met een jaar eerder steeg het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 5,3 procent. Daarbij valt op dat consumenten vooral aan diensten meer uitgaven. Typische lockdownaankopen zoals meubels of andere zaken om het huis in te richten kochten ze minder. Ook verbruikten ze minder gas, dat mede door de Russische inval extreem duur is geworden. Het CBS schrijft de daling toe aan de zachte winter.

'De groeicijfers voor de periode van april tot en met juni zijn opvallend, want veel voortekenen voor de economie in Europa en de Verenigde Staten zijn juist slecht'

Centraal Bureau voor de Statistiek

Buitenlanders gaven meer uit aan vervoer of horecabezoek in Nederland

Bedrijven investeerden meer in gebouwen, vliegtuigen en schepen. Ook ging er meer geld op aan software en machines. Bij de export, die op jaarbasis 5,6 procent groeide, hielp het vooral dat buitenlanders meer uitgaven aan bijvoorbeeld vervoer of horecabezoek in Nederland. Dat geldt binnen de berekeningen van het CBS als export. Doordat de import minder hard toenam had ons land een groter handelsoverschot, wat bijdroeg aan de economische groei.

De groeicijfers voor de periode van april tot en met juni zijn opvallend, want veel voortekenen voor de economie in Europa en de Verenigde Staten zijn juist slecht. Zo zijn consumenten erg somber door de sterk gestegen prijzen. Bijvoorbeeld de Britse centrale bank waarschuwde voor een hevige recessie in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandsche Bank (DNB) zei in juni dat de economische groei nagenoeg kan stilvallen. Als de toevoer van Russisch gas abrupt stopt, zou de Nederlandse economie volgens de centrale bank kunnen krimpen.

Lees ook: Personeelstekort en inflatie blijven grootste zorgen voor exporterende bedrijven

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws