Nieuws Actueel

Nederlandse knetterzeep gaat de wereld rond

Tessa Tippersma uit Velp zag dat kinderen niet gewend zijn hun handen te wassen, het niet op een goede manier doen of het simpelweg niet leuk vinden. Daarom probeert zij er met haar Knetterzeep juist een feestje van te maken.

Lennaert Rooijakkers 8 september 2016

Knetterzeep

In de jaren 90 werd een hygiënecampagne op basisscholen gevoerd. Je kon niet langs een toiletdeur lopen of je zag een poster hangen waarop ‘Na het plassen, handen wassen!’ stond gedrukt. Twintig jaar later moet handen wassen nog steeds gestimuleerd worden bij kinderen, weet Tessa Tippersma. Daarom probeert zij er met haar Knetterzeep een feestje van te maken.

Knetterzeep? Ja, Knetterzeep. Een voor kinderen ontwikkelde handzeep in een spuitbus. Het is geen mousse en ook geen schuim, maar een daarop lijkende substantie die vanuit de bus hevig borrelend op je handpalm terechtkomt. Terwijl de aangenaam zoete geur van appel en peer direct je neusgaten intrekt, begint de zeep overal te tintelen. Het is dit kieteleffect dat het ene na het andere kind enthousiast maakt. Maar hoe de zeep nu precies knettert? ,,Tja, dat is en blijft natuurlijk het geheim van de chef”, zegt Tippersma lachend. Knetterzeep is geen eigen idee van de Velpse. Een stel Arnhemse studenten ontwikkelde de handzeep voor een schoolopdracht en sleepte er in binnen- en buitenland prijzen mee in de wacht. ,,Bij veel van die wedstrijden was ik zelf aanwezig. Ik was meteen verkocht door wat ik zag. Ik werkte in de zorg, had er nog nooit aan gedacht om te gaan ondernemen, maar toen ik twee jaar geleden hoorde dat de oprichters wegens studiedrukte niets meer met Knetterzeep deden, wist ik dat ik hierin moest stappen”, zegt zij. Tot op de dag van vandaag heeft Tippersma geen spijt dat ze haar oude baan heeft opgezegd. Inmiddels is de zeep op 250 punten in heel Nederland verkrijgbaar. Voor Tippersma werkte iets waar veel winkeliers juist een hekel aan hebben: koude acquisitie.

Routes rijden, gewoon bij winkels binnenlopen. En bellen. Veel bellen. ,,Drogisten, hand- en nagelsalons, speelparadijzen, campings. Het is op allerlei plekken verkrijgbaar. Daarnaast ga ik beurzen af en geef ik workshops. Er is inmiddels ook een verkooppunt voor kinderen met een beperking, die heel goed op die tinteling reageren. Kortgeleden heeft een Belgische winkelier de eerste bussen ingekocht en Duitsland is ook een markt waar ze graag naartoe wil. Een veel minder voor de hand liggend land waar de bussen te koop zijn, is China. Al komt dat door een geluk bij een ongeluk. ,,Vorig jaar ben ik bijna in zee gegaan met een stel Chinese oplichters. Mannen die het allemaal tot in de puntjes geregeld hadden. Het leek too good to be true. Uiteindelijk gingen ze toch vreemd doen, kreeg ik steeds geen geld en gingen ze zelfs geld eisen van mij. Gelukkig heb ik nooit een lading verzonden. Tijdens een bezoek aan China ben ik op de bonnefooi het Nederlandse consulaat in Shanghai binnengelopen. Die contacten heb ik warm gehouden en uiteindelijk is daar een afname voor het ‘Holland Paviljoen’ van de Chinese webshop Alibaba uitgerold. Dat is prachtig. Dit product kan overal een succes worden, daar ben ik van overtuigd.’’