Nieuws Actueel
Nederlandse neus heeft zijn eigen Beaujolais Primeur
Frank de Jongh brengt al 25 jaar de Beaujolais Primeur naar Apeldoorn. Deze week komt de nieuwe oogst binnen, waarvan elke druif door De Jonghs handen ging. Dat schrijft het AD.

De 69-jarige Frank de Jongh weet alles van de Beaujolais Primeur die hij elk jaar laat komen en die vanaf deze week in drie cafés in Apeldoorn wordt geschonken. ,,Ik heb zelf al die druiven in de manden op de kar geselecteerd. Dit is niet te vergelijken met het bocht dat je voor nog geen 3 euro in de supermarkt koopt.''
In september begint het te kriebelen bij De Jongh. Sinds 1973 vertrekt hij in die maand naar de Beaujolais, het wijngebied boven Lyon. Hij ontwikkelde er zich tot meesterplukker, tot hij ermee moest stoppen na een ernstig ongeluk in 1982. Wat bleef was de drang in september.
,,Je voelt iets in de lucht hangen'', verklaart hij zijn jaarlijkse trip naar Frankrijk. ,,Na de eerste keer plukken was ik niet meer welkom. Ik had te veel gefeest en te weinig geplukt. Doordat ik een jaar later met mooie foto's terugkwam, kreeg ik toch nog een herkansing. Drie jaar later was ik de snelste plukker van allemaal.''
AzijnzwamHet is 25 jaar geleden dat De Jongh voor het eerst zijn eigenhandig geselecteerde Nouveau naar Nederland haalde. Daniel Passot, de eigenaar van de wijngaard waar De Jongh zich zo verbonden mee voelt, kwam deze week met meer dan duizend liter naar de Veluwe. De wet schrijft voor dat de Primeur pas op de derde donderdag van november uit de fles geschonken mag worden. Maar je moet de Beaujolais Primeur als wijn niet al te serieus nemen, zegt De Jongh. ,,Het is een verhaal. Het is ambiance. Met elkaar genieten. Het is een heel jonge wijn.''
In Nederland is de hype al lang voorbij. In de jaren 80 keek tout wijnminnend Nederland uit naar de Primeur. De kaasfondue draaide overuren. Tegenwoordig passen veel landgenoten voor de Beaujolais. ,,Destijds werd ook veel mindere wijn gedronken. Eén rotte druif kan een heel vat wijn van een paar duizend liter beïnvloeden. Als een druif is aangetast door de azijnzwam, loopt de hele wijngaard gevaar.'' Daarom wordt De Jongh zo geprezen om zijn neus. ,,Ik ruik dat meteen, zo'n rotte druif. Die haal ik er direct tussenuit.''
PrimeurDoor het commerciële succes van de Primeur weet lang niet iedereen dat er ook prima cru wordt gemaakt in de Beaujolais, zegt De Jongh. ,,Die druiven mogen echter niet voor de Primeur worden gebruikt. Het gaat om heel serieuze wijnen die de vergelijking met Bourgognes gemakkelijk aankunnen. Een goede Primeur hoeft trouwens ook niet voor de kerst leeg te zijn.''
Door het slechte weer in augustus zijn de druiven pas halverwege september van het land gehaald. ,,In september was het wel zonnig'', zegt De Jongh. ,,Het werd daardoor een fantastische oogst. De wijn is lekker fruitig, met een smaak van rijpe kersen. Iedereen is zeer tevreden.''