Nieuws Actueel
'New retail' in China: zo gaan ook wij straks winkelen
'Als ik eigenaar was van al die omvallende winkelketens in Nederland, dan ging ik eens een kijkje nemen in China. De ‘new retail’ komt eraan, schrijft Brechtje de Leij in deze column. Het nieuwe winkelen - voor ons dan. Want in China zijn ze er al mee begonnen.

Het is een warme dag. Je slentert wat door een koopgoot. Een naburige winkel is alert. Ze weet dat je eraan komt, wie je bent, en wat je voorkeuren zijn. Tijd voor actie. Je smartphone zoemt, het is de winkel. Een mooie korting voor het jurkje dat je laatst online hebt bekeken, verschijnt op je scherm. Als je naar binnenloopt, past de winkel realtime haar prijzen aan.
In het pashokje helpt een robot-assistent. Passen hoeft niet, de slimme spiegel projecteert met augmented reality het jurkje in elke gewenste kleur. Yes, het is een sale. Je betaalt door simpelweg je gezicht te laten scannen. Omdat je geen zin hebt met een tas te sjouwen, wordt het jurkje straks direct thuisbezorgd.
iDeal QR Codes
Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar zo ziet winkelen in China er al uit. Helemaal vlekkeloos verloopt deze ‘new retail’ nog niet altijd, maar dat is een kwestie van tijd. China experimenteert eerst, en verbetert daarna. De tijd dat China technologie kopieerde is allang voorbij.
Ze lopen daar mijlenver voor op het gebied van mobiel, 5G, artificiële intelligentie en robotisering. In Nederland zijn we denk ik bijna klaar voor het nieuwe winkelen. Iedereen, jong en oud, is inmiddels mobiel. We gebruiken onze smartphone ook steeds meer voor aankopen. Het contactloos betalen kan straks naadloos overgaan in mobiel betalen. Met de scanbare iDeal QR codes kun je eenvoudig direct mobiel betalen. Apps als de OK App zetten de eerste stappen om online en offline winkelen bij elkaar te brengen. Met deze OK app kun je betalen via QR codes.
Dit is de Future Bar, een conceptwinkel van Alibaba in Hongkong. Betalen doe je door gezichtsherkenning.
QR codes kun je overal op scannen; op een product, op een website of op een poster in een bushokje. De betaling verloopt via je gekoppelde bankrekening. Kortingen worden automatisch verrekend, want ook je loyalty kaarten zitten erin. Alles-in-één. Naast mobiel winkelen en betalen, zijn we ook steeds meer bezig met augmented reality.
We vangen Pokémons, zetten de gekste filters over ons gezicht via Snapchat, en projecteren Ikea-meubels in de woonkamer. Onze smartphones worden klaargemaakt voor steeds geavanceerdere augmented reality.
Lees ook: Brechtje de Leij: De kansen van 'de stem-assistent'
'New retail'
Je kunt straks alles en iedereen om je heen scannen. Via augmented reality projecteer je er allerhande virtuele verrijkingen overheen. Zo kun je op een toegankelijke manier spullen, kleding, accessoires en make-up uitproberen én kopen. De toekomst van het winkelen brengt zo al het slimme van online naar de echte wereld.
Als ik eigenaar was van al die omvallende winkelketens in Nederland, dan ging ik eens een kijkje nemen in China. De ‘new retail’ komt eraan. Tijd om ook in Nederland meer te gaan experimenteren.
Brechtje de Leij werkt als freelance digital strategist voor haar eigen bedrijf B-Digitized. Ze is bekend van haar succesvolle mobiele strategie bij NU.nl, en wordt ook wel ‘Lady Geek’ genoemd; altijd bezig met de laatste technologische innovaties en gadgets. Haar mobiele kennis en ervring is gebundeld in haar boek Mobiele Eenheid, waar ze bedrijven helpt met praktische tips om succesvol te worden op mobiel.