Nieuws Actueel

Nexit? Daar zitten veruit de meeste Nederlanders totaal niet op te wachten

Nederland zit totaal niet te wachten op een Nexit. Dat blijkt volgens het Europees Parlement uit de meest recente Eurobarometer-peiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar. Liefst 86 procent van de Nederlanders zou als er nu een referendum wordt gehouden, tegen de uittreding van ons land uit de Europese Unie (EU) stemmen.

Chris van Mersbergen | Foto: ANP 25 april 2019

Nexit veruit meeste nederlanders niet op te wachten

Slechts acht procent zou vóór een Nexit stemmen, zes procent heeft geen mening. De 86 procent van Nederland is het hoogste percentage van de hele EU. Gemiddeld ziet 68 procent van de Europeanen het liefst dat zijn land lid van de EU blijft. De peiling van Kantar werd vorige maand uitgevoerd, meldt AD.

Uitblinken in onwetendheid

Waar Nederland ook in ‘uitblinkt’: nergens is de onwetendheid over de datum van de naderende Europese verkiezingen groter. Slechts twaalf procent van de Nederlanders wist vorige maand op te lepelen dat die verkiezingen in mei (op de 23e) zullen plaatsvinden. Ter vergelijking: volgens de onderzoekers was in Malta meer dan tweederde van de bevolking daarvan op de hoogte en was het gemiddelde in Europa 38 procent.

Ruim zes op de tien geënquêteerde Nederlanders gaf aan te gaan stemmen. Aanpak van de klimaatverandering is daarbij het belangrijkste thema: 68 procent van de kiezers wil dat thema terugzien in de aankomende campagne.

Lees ook: CNV Vakmensen begint rechtszaken voor zieke werknemers die ontslag willen

Niet laaiend enthousiast over Europese project

Hoewel Nederlanders over het algemeen dus niet piekeren over een Nexit, betekent dat niet dat ze allemaal laaiend enthousiast zijn over het Europese project. Slechts een krappe meerderheid vindt bijvoorbeeld dat zijn of haar stem meetelt in de EU. Zestig procent vindt het Nederlandse EU-lidmaatschap een goede zaak, de rest is minder positief.

De Eurobarometer wordt opgesteld op basis van ongeveer duizend interviews in ieder land en wordt twee keer per jaar gepubliceerd, meldt de Europese Commissie op haar website.