Bakfietsfabrikant Babboe moet op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) per direct stoppen met de verkoop van bakfietsen. Ook moet een aantal modellen worden teruggeroepen. De maatregel geldt nadat er enkele honderden meldingen binnenkwamen over frames die braken tijdens het fietsen. Volgens de NVWA heeft Babboe geen goed onderzoek gedaan naar de oorzaken en ook geen maatregelen getroffen. Het merk had de fouten zelf moeten melden, maar deed dat niet.
Terugroepactie
De NVWA laat weten dat zij de data over de framebreuken hebben onderzocht en op basis daarvan een risicobeoordeling is gemaakt van de verschillende typen bakfietsen van Babboe. ,,Bij verschillende typen bakfietsen kan het frame breken. Dit kan leiden tot zeer ernstig letsel. Bijvoorbeeld wanneer al fietsend en kinderen hierdoor uit de bak vallen. Zeker wanneer dit gebeurt in druk verkeer. Vooralsnog zijn er bij ons geen ernstige ongelukken bekend.”
Van de bakfietsen waar een ernstig risico is geconstateerd, is een terugroepactie van de verkochte bakfietsen geëist. Er wordt gekeken of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. De bakfietsen mogen weer verkocht worden wanneer voldoende is aangetoond dat deze veilig zijn, onder andere door middel van een volledig technische documentatie.
Lees ook: Duurzaam door het drukke stadsverkeer laveren met de vrachtfiets van Babboe Pro
Babboe meldt op de website dat het bedrijf met de NVWA in overleg is om de gevraagde informatie alsnog te leveren. ,,Op dit moment zijn we in overleg met de NVWA om de voorbereidingen te treffen voor een terugroepactie voor bepaalde Babboe-modellen. Wij zullen Babboe-eigenaren hier zo spoedig mogelijk over informeren.”
Verantwoordelijkheid nemen
Dat was een goede zet, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. ,,In het online statement nemen ze verantwoordelijkheid en trekken ze het boetekleed aan. Ook zeggen ze dat ze het zo spoedig mogelijk zullen oplossen. Dat is heel goed, maar dat moet dan natuurlijk wel worden waargemaakt. Beloven is stoer, maar ook gevaarlijk. ‘Zo spoedig mogelijk’ is nu ongeveer. Ik hoop dat ze inmiddels contact hebben met alle Babboe-eigenaren. Anders hebben ze echt een probleem.”
Beloven is stoer, maar ook gevaarlijk
Patrick Wessels Consumentenpsycholoog
Volgens Patrick Wessels is het ook goed om afstand te creëren tussen het merk en het product. ,,Zeg bijvoorbeeld dat je bent geschrokken en dat je als merk niet voor die onveilige producten staat.” Nog een tip van hem: gebruik het woord ‘niet’. ,,Je hersenen kunnen niets met dat woord. Je brein leest het gewoon niet. Als je ‘niet’ gebruikt, lijken je claims positiever.‘’
Het is slim om mee te liften op de autoriteit van de NVWA als de verkoop straks weer wel mag. ,,Dan kunnen ze melden: ‘Volgens de NVWA zijn onze bakfietsen veilig’. Dat klinkt sterker dan wanneer ze dit alleen zelf beweren.”
Je moet niet met valse beloften komen of de consument laten zwemmen. Zo kom je die schade nooit meer te boven
Dus transparant zijn, het boetekleed aantrekken en met een oplossing komen; dat zijn de manieren waarop je moet handelen nadat je merk of product slecht in het nieuws is gekomen. Wat moet je dan echt niet doen? ,,Je moet nooit liegen, de claims ontkennen en zeggen dat je het niet wist. En ook niet met valse beloften komen of de consument laten zwemmen. Zo kom je die schade nooit meer te boven.”
De consumentenpsycholoog denkt dat Babboe net op tijd is om de grootste schade voor te zijn. ,,Er is veel gebeurd, maar het is nog niet te laat. Er zijn kansen voor Babboe en hopelijk grijpen ze die ook.”