Nieuws Actueel

Niets erger dan blotebillengezicht

Ramy (26), Ryoo (29) en Raby (30) Malki worden regelmatig aangezien voor aanhangers van IS. Een beetje jammer, maar de Enschedese broers trekken zich er niets van aan. Hun baard is heilig en blijft gewoon staan.

Mandy de Jong 3 maart 2016

Malki christian van der meij kopie

Niets erger dan een blotebillengezicht. "Een baard is anders en opvallend, het voelt heel bevrijdend", zegt Raby voor de spiegel.

De liefde voor de baard zit diep. Zo diep dat de broers hun eigen baardverzorgingsproducten op de markt hebben gebracht. Original Barbam telt nu zo'n twaalf verkooppunten in Nederland en België. En daar hebben de baardfreaks hun handen vol aan. Raby verdient de kost als chemicus, Ryoo is designer en Ramy weet alles van communicatie. Kwaliteiten die nu goed van pas komen. Raby: "We maken alles zelf: van de wax en olie tot de logo's. Ik houd het graag in eigen hand."

LifestyleIs de baardhype niet een beetje geweest? "Onze baarden zijn geen trend, maar een lifestyle", zegt Ryoo.

Leg dat maar eens uit. "We moeten terug naar de tijd van echte heren, echte gentlemen. Mannen zijn tegenwoordig zo grofgebekt, brutaal en respectloos." De baard als symbool voor mannelijkheid en wijsheid. Een symbool dat hun ouders niet helemaal begrepen. Ook zij kregen vragen over de opvallende verschijning van hun zoons. Ramy: "Maar dit heeft helemaal niets met geloof te maken. We zijn christelijk opgevoed..."

De broers kunnen zich wel voorstellen dat hun baard vragen oproept. "Ik kan me zelfs voorstellen dat zo'n baard op sommige werkplekken als aanstootgevend wordt ervaren. Daar hebben wij gelukkig geen last van."

BaardenclubDe heren kunnen rekenen op steun van hun ouders, hoewel vader Malki nog geen lid is van de baardenclub. Ja, die club bestaat echt. De wereldwijde club Bearded Villains telt in Nederland zo'n honderd leden. Raby is voorzitter en organiseert workshops en bijeenkomsten bij barbershops. "Iedereen wil zich lekker laten verzorgen. Ook mannen."

De barbershops hebben iets nostalgisch en worden vaak in verband gebracht met de subcultuur van de hipsters. Ryoo sputtert tegen. "Hipsters zijn vaak minder goed verzorgd. Het zijn eigenlijk moderne hippies. En dat zijn wij niet."

Want een baard is niet zomaar een baard. Er moet wel een model in zitten met mooie scherpe randen. Raby: "Je moet er verzorgd uitzien en er mooie kleertjes bij dragen."

SpiegelOf ze niet moe worden van al het getut? "Nee, het is net als tandenpoetsen en douchen. En wie mooi wil zijn..." Ze werpen voor de foto wordt gemaakt nog een laatste blik in de spiegel. Raby: "Een baard is mannelijk en stoer. Man, we hebben ons haar toch niet voor niets."