Nieuws Actueel
Nieuw thuis in Venray voor multinational Inalfa
Dat het gloednieuwe hoofdkwartier van Inalfa - bouwkosten 22 miljoen euro - in Venray is verrezen, is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Het bedrijf mag dan sinds 1955 verbonden zijn aan Noord-Limburg, dat neemt niet weg dat er in binnen- en buitenland grote interesse was om het hoofdkantoor binnen te halen. Dat bericht het Eindhovens Dagblad.

Het hoofdkwartier van de fabrikant van schuif- en panoramadaken is echter meer dan een verzameling kantoren en productielijnen. Het is het brein van de onderneming. Hier worden nieuwe producten bedacht, ontwikkeld en getest. Pas als 'Venray' het groene licht geeft, gaan de productielijnen draaien. Ter plekke, maar ook in de fabrieken in Noord-Amerika, Oost-Europa en Azië.
Goed geregeldEen combinatie van factoren heeft de doorslag gegeven om in Limburg te blijven, zegt topman Jan Tulkens. "Allereerst is er de kennis die we in al die jaren hebben opgebouwd. Die zit in de mensen, hier in Venray en omgeving. Die kennis is elders niet zomaar te vinden. De vraag is maar of die mensen met ons mee zouden willen verhuizen. En als je verhuist, moet je ook je infrastructuur opnieuw opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het IT-netwerk, cruciaal voor een wereldwijd opererend bedrijf. Dat is lang niet overal zo goed geregeld als hier."
Ook de ligging is een grote troef, zegt Tulkens. "De innovatie in de auto-industrie - onze klanten - vindt grotendeels plaats in Duitsland. In Wolfsburg, Stuttgart en München. Daar moet je dus dichtbij zitten en Venray zit daar qua ligging precies tussenin. Venray is het wereldwijde kenniscentrum van Inalfa en dat blijft zo. Daarvan hebben we ook onze Chinese eigenaar overtuigd." Ook de provincie Limburg en de gemeente Venray hebben hun steentje bijgedragen aan het behouden van Inalfa's hoofdkwartier.
Grootse plannenInalfa heeft ondertussen grootse plannen. De omzet van 928 miljoen euro in 2015 moet in 2020 zijn opgelopen tot 2 miljard euro. En de productie van schuifdaken moet eveneens verdubbelen: van 4,1 miljoen stuks in 2015 naar 8,5 miljoen in het jaar 2020. De ambitie is om dan ook de grootste fabrikant van schuifdaken wereldwijd te zijn. Momenteel staat Inalfa met een marktaandeel van 23 procent nog op een tweede plek, achter het Duitse bedrijf Webasto.
Het grootste groeipotentieel ziet de Inalfa-topman in Azië, met name in China. Hij rekent ondanks de recente afkoeling van de Chinese economie op een gestage groei van het autobezit in dat land en dus op een toename van de vraag naar schuifdaken. In 2014 steeg de omzet van zijn bedrijf in Azië met maar liefst een kwart.
ZelfvertrouwenTulkens: "In 2010 lag de jaarlijkse groei van het autobezit in China op 10 procent. We rekenen voor 2020 op 20 procent groei en we hebben momenteel geen reden om die groeiprognose naar beneden bij te stellen. We zien het autobezit niet stagneren. En zelfs al zouden klanten in de problemen komen, dan kunnen we dat met onze huidige bedrijfsstructuur goed opvangen."
Dit grote zelfvertrouwen is opmerkelijk voor een bedrijf dat hard geraakt werd tijdens het begin van de economische crisis, in 2007 en 2008. Inalfa was toen volgens insiders 'op sterven na dood' en moest afscheid nemen van een groot aantal medewerkers. "We zijn toen in korte tijd 30 procent van onze opdrachten kwijtgeraakt", zegt Tulkens.
VerschuivingTegenwoordig heeft het bedrijf wereldwijd 4.000 medewerkers. Dat moeten er in 2020 8.000 zijn. Ook voor het hoofdkwartier in Venray is een toename van het aantal werknemers voorzien. Er werken nu ongeveer 800 mensen, van wie enkele tientallen de afgelopen twee jaar zijn aangenomen. Op dit moment zijn er 35 vacatures.
Uiteindelijk moet Inalfa in Venray werk bieden aan zo'n 850 mensen. Daarbij vindt wel een verschuiving plaats, van laaggeschoold personeel naar hogeropgeleiden. Er is fors meer ruimte voor kantoren, maar de vierkante meters waarop productie plaatsvindt, zijn ingekrompen. Dat heeft deels te maken met een efficiëntere inrichting van de productievloer, maar ook met de steeds grotere focus in Venray op innovatie en ontwikkeling.