Blog Actueel

Nieuwe Brexit-deal: Laten we niet te vroeg juichen

Brexit-expert/ondernemer/columnist Lennard van Otterloo stelt het duidelijk: het principeakkoord over Brexit dat premier Johnson sloot met de EU-onderhandelaars lijkt misschien een overwinning, maar we moeten niet te vroeg juichen. De deal kon weleens een truc van Johnson zijn om geen uitstel van Brexit te hoeven aanvragen.

Lennard van Otterloo | Foto: ANP 17 oktober 2019

ANP 55839485

Dit lijkt allemaal op een soort wonder of triomf, en als triomf wordt het door mensen rondom Johnson ook gepresenteerd. Dat lijkt me overdreven. Laten we vooropstellen: zover als we nu zijn was Theresa May ook bijna een jaar geleden. Er is een ‘draft’-overeenkomst tussen de onderhandelaars namens de Britse regering en namens de onderhandelaars van de 27 andere EU-lidstaten. Die moet nu nog worden goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie (waar Mark Rutte namens Nederland in zit), het Europees Parlement én het Britse parlement. En dat laatste gaat nog een hele kluif worden.

Theresa May lukte het ook niet

Theresa May bracht haar deal drie keer terug voor het Britse Parlement en drie keer lukte het haar niet om er een meerderheid voor te vinden. Ik acht de kans niet erg groot dat het Johnson wel gaat lukken. Johnson verkoopt het aardig, maar op een aantal vlakken is deze deal slechter voor het Verenigd Koninkrijk dan die van Theresa May. Hij zal verschillende groepen moeten overhalen op tegenstrijdige punten.

Lees ook: EU bereikt deal over Brexit met Londen: dit zijn de reacties

Backstop Noord-Ierland

Zo is onder meer de DUP-partij uit Noord-Ierland niet blij dat de zogeheten ‘backstop’, die Noord-Ierland grotendeels onder EU-regelgeving en douaneregels zou houden, nu eigenlijk vervangen is door iets soortgelijks dat direct in werking treedt. De enkele Labour-parlementsleden die eventueel voor de deal stemmen kunnen er moeite mee hebben dat het zogeheten ‘level playing field’, waaronder de garantie dat het VK niet met de rest van Europa zou concurreren door allerlei werknemersrechten te verwijderen, nu uit het bindend deel van de overeenkomst is gehaald. De grotere oppositiepartijen hebben sowieso al aangekondigd tegen deze deal te stemmen omdat hij niet goed genoeg is.

Johnson moet ook wel weten dat het niet makkelijk zal zijn om dit aanstaande zaterdag door het parlement te krijgen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Johnson deze deal vooral gebuikt als truc om geen uitstel te hoeven aanvragen en hij bovendien straks in verkiezingen het parlement kan beschuldigen van het blokkeren van Brexit.

Over Lennard van Otterloo

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard maakt voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een podcast en column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.