Nieuws Actueel

Nieuwe club Sexyland op NDSM heeft 365 eigenaren

Sociëteit Sexyland begint zaterdag op de NDSM-werf met, volgens de organisatie, de meest gevarieerde club van Amsterdam.

Floris Visman, Corrie Gerritsma | Foto: Sexyland 13 januari 2017

Sexyland NDSM 1

Het idee van Sexyland is dat de club elke avond gerund wordt door één van de 365 Amsterdamse leden. Van expositie tot wilde clubnacht en van boeklancering tot breigroep: de leden van de club zijn volledig vrij om invulling te geven aan de ruimte van 250 m2.

Chagrijnig

"Sexyland is een crackhoer van buiten, maar van binnen een Zwitserse stube," zegt initiatiefnemer Aukje Dekker van collectief Eddie The Eagle Museum. Het idee van Sexyland werd geboren tijdens een etentje. "We zaten in een restaurant waar de bediening hartstikke chagrijnig was. Toen bedachten we dat als er elke dag een nieuwe eigenaar zou zijn, niemand chagrijnig zijn werk zou hoeven doen."

Leegstaand pand

Voor een stichting als Eddie The Eagle is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar er kwam welkome hulp. Niemand minder dan de directeur van stichting NDSM-werf stak de helpende hand toe als partner en opdrachtgever. "Kim Tuin had voor ons een leegstaand pand in de aanbieding waar ze nog iemand voor zocht. Dat bleek de oude Baanderij te zijn, een voormalige vereniging voor scheepsbouwwerkers. Zij betaalt voor ons een jaar lang de huur van dat pand. Geweldig! We gaan graag tegen de stroming in met Eddie The Eagle. Wij zijn een dwarse vereniging hè, en dan is een club beginnen ondernemend gezien nooit een slim idee", lacht ze.

Subsidies

Er kwam niet alleen hulp van Tuin, het collectief vroeg ook subsidies aan. Zo ontvingen ze onder andere 30.000 euro van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en 10.000 euro van het Bankgiro Loterij Fonds. "We hebben ook een partnership met Beamsystems zodat we tegen gereduceerd tarief extra spullen zoals beamers kunnen huren. Daarnaast worden we gesponsord door biermerk Jupiler en doet Stichting DOEN een duit in het zakje."

Inkomsten genereren

"We hebben hard gewerkt voor die subsidies, maar daar houdt het zeker niet op. Zo zorgen wij bijvoorbeeld voor de bar. Daar genereren wij inkomsten mee. Maar het gaat ons absoluut niet om geld verdienen, wij hoeven er niet rijk van te worden. Alle inkomsten vloeien weer terug in Sexyland en daarmee kunnen wij weer bijdragen aan de productie van programma's. Daarnaast betalen de 365 leden allemaal 65 euro per jaar en kost een weeklidmaatschap 2,50 euro", legt Dekker uit.

Diversiteit

Op dit moment zijn 278 van de 365 plekken voor eigenaren al gevuld, Sexyland ligt dus aardig op schema. "We zijn er bijna, maar belangrijk is dat we een breed scala aan eigenaren hebben straks. Iedereen mag in principe eigenaar worden, maar we houden de diversiteit in de gaten. Er moet voor iedereen wat leuks tussen zitten."

Iedere dag is een opening

De website van Sexyland is vanaf vandaag (vrijdag 13 januari, red.) in de lucht. Morgen is er voor het eerst een (openbare) activiteit, maar Dekker wil niet spreken van een opening. "We zien morgen absoluut niet als opening, iedere dag is namelijk een opening. Dat is ook ons concept. Iedere dag is een eerste dag zodat het nooit een sleur wordt en de energie blijft stromen." Later in het jaar staan namen als Rotjoch, Pepijn Lanen en Bas Kosters op het progamma.