Nieuws Actueel
Nieuwe crisis met Grieken dreigt
De onderhandelingen van de EU en IMF met Griekenland over nieuwe steun zitten muurvast. Dat het IMF suggereerde op een Grieks bankroet aan te sturen, wekte grote woede in Athene.

De Europese Unie krijgt er een kopzorg bij, naast de vluchtelingenstroom en de dreigende Brexit. Het Griekse schuldenprobleem zal uiterlijk in juli zijn kop weer opsteken, want dan moet Griekenland een miljardenlening aflossen. Griekenland krijgt pas weer geld uit het derde reddingspakket als het land aan de hervormingseisen van de geldschieters voldoet. Maar de onderhandelingen daarover zitten muurvast. Het afgelopen weekeinde lekte via WikiLeaks een conversatie tussen drie hoge IMF-onderhandelaars uit, waar de wanhoop van afdruipt.
Het gesprek zou hebben plaatsgevonden op 18 maart. Poul Thomsen, de directeur van de Europese afdeling van het IMF, spreekt tegenover twee naaste medewerkers zijn frustraties uit over de moeizame onderhandelingen. Thomsen klaagt over de Grieken, omdat die niet willen hervormen. Hij klaagt over de Europese Commissie omdat die te veel concessies aan de Grieken zou willen doen en daarmee de veel hardere opstelling van het IMF ondermijnt. Ook de Duitsers krijgen ervan langs, omdat zij de 'haviken' onder de EU-landen aanvoeren die niet over schuldenverlichting voor Griekenland willen praten. Voor het IMF is kwijtschelding van op zijn minst een deel van de Griekse staatsschuld een absolute voorwaarde voor zijn deelname aan het derde reddingsprogramma.
Thomsen zegt op een gegeven moment tegen Delia Velkouleskou, de belangrijkste IMF-gezant voor Griekenland, dat er pas schot in de onderhandelingen zal komen als Griekenland opnieuw voor een bankroet staat. 'Wat is ervoor nodig een besluit af te dwingen? In het verleden is er maar één moment geweest waarop er besluiten vielen en dat was toen ze (de Grieken) op het punt stonden bankroet te gaan.' Even later oppert hij de mogelijkheid bondskanselier Merkel te chanteren om haar zover te krijgen dat ze akkoord gaat met schuldenverlichting voor Griekenland. Het Duitse parlement stemde in augustus namelijk alleen in met de derde bail-out voor Athene onder voorwaarde dat het IMF bij het reddingsprogramma betrokken zou zijn. De Duitsers hebben namelijk geen vertrouwen in de onderhandelingsstrategie van de Europese Commissie. De politici in Brussel willen de Grieken veel zachter behandelen dan Duitsland en het IMF.
Lees verder op VK.nl