Nieuws Actueel

Nieuwe fabriek Jalo Biopellets maakt vanaf 2018 brandstof van afvalhout

Biopellets gaan aardgas op den duur vervangen, is de overtuiging van Louis Welhuis en Jan Demmer. In 2018 openen ze een biomassafabriek op het regionale bedrijventerrein XL Businesspark Twente, waar staafjes van geperst afvalhout geproduceerd zullen worden. Twee energieleveranciers hebben al aangegeven te willen samenwerken met Jalo Biopellets: Eneco en Cogas. Deel 11 in de serie Twente Duurzaam.

Van onze redactie 21 november 2016

Jalobiolettes

“Biomassa is de brandstof van de toekomst. Het is niet de vraag óf bedrijven daarop gaan overstappen, maar wannéér”, zegt Jan Demmer. Hij heeft de afgelopen jaren samen met zijn compagnon Louis Welhuis gewerkt aan een betere technologie voor hergebruik van afval- en snoeihoutsnippers. De gebruikelijk verbrandingsmethode is niet efficiënt en vraagt om grote biomassa-installaties.

Goedkoper dan gas

Door het hout samen te persen tot staafjes van zes bij vijfentwintig millimeter wordt afvalhout een aantrekkelijk alternatief voor aardgas. Een beter alternatief zelfs, denkt Demmer: “Een pelletketel is weliswaar iets duurder dan een gasketel, maar omgerekend betaal je zo’n vijftien cent per kuub voor de productiekosten van biopellets. Dat is een stuk lager dan voor een kuub gas.”

Weinig asresten

De kracht van biopellets zit daarnaast in de efficiency en het gebruiksgemak, zegt Demmer. “Het is schone brandstof, want er blijft na verbranding maximaal anderhalf procent as achter. Daarmee voldoen we aan de hoogste milieueisen. namelijk (EN plus). Omdat de kachels compact zijn en de pellets automatisch worden aangevoerd, zijn pellets heel gebruiksvriendelijk. En eventueel kunnen we klanten totaal ontzorgen. Ze hoeven dan niet te investeren in een installatie, maar zijn toch verzekerd van duurzame energie.”

Loonpersen tegen productieprijs

Leveranciers van snoei- en afvalhout krijgen korting als ze bij Jalo biopellets aanschaffen. Met dit zogeheten loonpersconcept wil Jalo biomassa meer zichtbaar maken en gebruikers bij het proces betrekken. Het concept kan interessant zijn voor gemeenten, maar ook voor bedrijven die herbruikbaar hout van bijvoorbeeld pallets leveren. “Zo krijg je brandstof tegen kostprijs. Goedkoper kan niet,” zegt Jan Demmer van Jalo.