Actueel

Nieuwe fabriek Jalo Biopellets maakt vanaf 2018 brandstof van afvalhout

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

“Biomassa is de brandstof van de toekomst. Het is niet de vraag óf bedrijven daarop gaan overstappen, maar wannéér”, zegt Jan Demmer. Hij heeft de afgelopen jaren samen met zijn compagnon Louis Welhuis gewerkt aan een betere technologie voor hergebruik van afval- en snoeihoutsnippers. De gebruikelijk verbrandingsmethode is niet efficiënt en vraagt om grote biomassa-installaties.

Goedkoper dan gas

Door het hout samen te persen tot staafjes van zes bij vijfentwintig millimeter wordt afvalhout een aantrekkelijk alternatief voor aardgas. Een beter alternatief zelfs, denkt Demmer: “Een pelletketel is weliswaar iets duurder dan een gasketel, maar omgerekend betaal je zo’n vijftien cent per kuub voor de productiekosten van biopellets. Dat is een stuk lager dan voor een kuub gas.”

Lees verder onder de advertentie

Weinig asresten

De kracht van biopellets zit daarnaast in de efficiency en het gebruiksgemak, zegt Demmer. “Het is schone brandstof, want er blijft na verbranding maximaal anderhalf procent as achter. Daarmee voldoen we aan de hoogste milieueisen. namelijk (EN plus). Omdat de kachels compact zijn en de pellets automatisch worden aangevoerd, zijn pellets heel gebruiksvriendelijk. En eventueel kunnen we klanten totaal ontzorgen. Ze hoeven dan niet te investeren in een installatie, maar zijn toch verzekerd van duurzame energie.”

Loonpersen tegen productieprijs

Lees verder onder de advertentie

Leveranciers van snoei- en afvalhout krijgen korting als ze bij Jalo biopellets aanschaffen. Met dit zogeheten loonpersconcept wil Jalo biomassa meer zichtbaar maken en gebruikers bij het proces betrekken. Het concept kan interessant zijn voor gemeenten, maar ook voor bedrijven die herbruikbaar hout van bijvoorbeeld pallets leveren. “Zo krijg je brandstof tegen kostprijs. Goedkoper kan niet,” zegt Jan Demmer van Jalo.