Nieuws Actueel

Deze voormalige Tilburgse NS-hal is de nieuwe hotspot voor ondernemend Midden-Brabant

Station88, gevestigd in een voormalige NS-hal in de Spoorzone van Tilburg, opent vandaag officieel de deuren. Dé nieuwe hotspot voor ondernemend Midden-Brabant, waar niet alleen starters maar ook MKB-groeiers zich kunnen ontwikkelen, schrijft het AD.

Ben Ackermans | Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie 1 maart 2018

Station88

Het is al helemaal bevolkt. Maar tot het laatst werden puntjes op de i gezet van een grondige renovatie van het pand uit 1868, dat eerder houtzagerij, draaierij, zadelmakerij en kantoor (gebouw 88) was.

De entourage op drie verdiepingen: veel tapijt (ook aan de wand), open ontmoetings- en flexwerkplekken, glazen werkruimtes, vergaderkubussen een paar meter de hoogte in. Spoorbielzen vormen daarvan de trappen, de leuningen zijn als treinrails. De ruwe en nostalgische kanten van het gemeentelijk monument - gaten in de muur, hoge vensterramen, een klok, oude NS-borden - mogen (soms moeten) ook worden gezien.

Lees ook: Ondernemers maken van Bossche Tramkade experimentele hotspot

Station88 noemt zich Huis voor Ondernemerschap en Innovatie. Hoe hoopt het dat te bereiken?

Manager Esther IJzer: ,,We brengen ondernemers uit de regio bij elkaar, bundelen initiatieven die er al zijn. Daar zit geen heel apparaat achter, het is vooral een netwerk. De focus ligt op advies en ondersteuning van ondernemers met groeiambitie. Dat kunnen starters zijn, maar ook MKB-groeiers. Ondersteuning van die tweede groep schiet er nogal eens bij in."

,,We willen vooral dat bedrijven uit de regio zelf hun kennis hier komen inbrengen bij alle vragen waar ondernemers mee worstelen. Zeven bedrijven zijn daarin, ieder op een eigen thema, de strategische partners. Zij vormen de basis waarop Station88 wordt gebouwd. Dat moet zich nog ontwikkelen. Wij zijn zelf eigenlijk ook nog een startup."

Drie van de zeven strategische partners zijn al binnen: de Rabobanken Midden Brabant (Hart van Brabant, Tilburg e.o. en De Langstraat), HLB Van Daal (adviseurs en accountants) en VDT Advocaten.

Wat heeft VDT er als strategisch partner te zoeken?

Boris Pepping: ,,Dit is een plek die smoelt, waar je het graag met elkaar over werk wilt hebben. Wij zijn hier op onze plaats omdat het bedrijfsleven steeds meer juridiseert. De marges zijn dunner, de contracten dikker. Anderzijds is er voor bedrijven een grote drempel om de advocatuur te vinden. Wij springen in dat gat: deur open, koffieapparaat aan, geen uurtje-factuurtje. Hier zit je tussen de ondernemers, weet je sneller wat er speelt. En ja, voor ons komt daar op enig moment misschien ook business uit voort."

De eerste verdieping is een apart verhaal. Daar huren jonge bedrijfjes tegen aantrekkelijk tarief kantoorruimte. Divers gezelschap: grafisch ontwerp, automotive, zonnepaneleninstallatie, persoonlijke ontwikkeling. Aparte namen ook: De Zoete Citroen, Studio Brabo, Strooploos, Spiegel-I.

Lees ook: Met deze 4 tips leer je creatiever, slimmer én efficiënter werken

Wat hoopt De Zoete Citroen (loopbaanbegeleiding en mediation) in Station88 te vinden?

Judith Deliën: ,,Ik had een kantoor in Het Klavier in Kaatsheuvel, maar was daar de enige ondernemer. Dan mis je de bedrijvigheid. Ik vond in Tilburg een zakenpartner, IVY Works. We gaan samen het online loopbaanportal IVY Career maken en huren nu samen een werkruimte. De markt in Tilburg is groter, de Spoorzone trekt veel aandacht."

,,Hier zitten veel verschillende ondernemers bijeen, er zit altijd wel een partner tussen die gratis kennis wil delen. En je kunt elkaars netwerken gebruiken. Dat kan helpen bij het verkrijgen van opdrachten. De gunfactor speelt mee: wie je kent is vaak belangrijker dan wat je kunt. Er wordt veel samen geluncht, met broodtrommel. We maken nu ook samen de website Perron1. Op die manieren helpen we elkaar te groeien."

De markt in Tilburg is groter, de Spoorzone trekt veel aandacht

Judith Deliën, De Zoete Citroen