Nieuws Actueel

Nieuwe start voor V&D-bedrijfsleider met Bauhaus

Het leven van Enschedeër Jeroen Christenhusz is in een jaar tijd 180 graden gedraaid. Als bedrijfsleider van V&D in Zwolle maakte hij de trieste ondergang van het warenhuisconcern aan den lijve mee. En nu, een jaar later, staat hij trots te kijken naar de af- en aanrijdende trucks op de bouwplaats aan Plein Westermaat in Hengelo, schrijft Tubantia.

Angelique Kunst | Foto: Frans Nikkels 18 februari 2017

Bauhaus hengelo frans nikkels

Jeroen Christenhusz is de nieuwe vestigingsmanager van Bauhaus Twente: "Er zijn natuurlijk overeenkomsten. Grote winkel, veel oppervlak, gevarieerd assortiment. Maar het is natuurlijk een wereld van verschil of je noodgedwongen iets moet afbreken of dat je alle ruimte krijgt iets moois op te bouwen", zegt hij.

Kenners

Christenhusz is niet de enige die dankzij de komst van de Zwitserse bouwmarkt een nieuw begin maakt. "We hebben inmiddels 96 mensen aangenomen, van wie er 44 in een uitkeringssituatie zaten.”

“Zeven oud-collega's van V&D, maar bijvoorbeeld ook mensen uit de bouw die door de crisis hun baan waren kwijtgeraakt. En dat zijn precies de mensen die wij zochten, want die hebben verstand van bouwen en kunnen onze klanten dus goed van advies dienen."

Bauhaus-gevoel

Een groot deel van het verkooppersoneel is al sinds 1 februari in dienst, hoewel er in het gigantische pand achter de McDonald's nog volop gebouwd wordt. "We hebben een introductiebijeenkomst gehad en ze krijgen nu allemaal een inwerkperiode in ons filiaal in Groningen", legt Christenhusz uit.

Zelf liep hij daar vorig jaar ook een paar maanden rond, om het Bauhaus-gevoel goed in de vingers te krijgen. "Nederlanders houden voor muren en vloeren erg van natuurtinten, in de rest van Europa is dat allemaal veel kleuriger. In Nederland moet een bouwmarkt licht en netjes zijn, in Duitsland mag het best wat rommeliger. Maar Bauhaus houdt heel erg rekening met die verschillen en laat iedere vestiging inspelen op regionale voorkeuren."

Juridisch gevecht

Aan de komst van Bauhaus ging een lang juridisch gevecht met concurrent Praxis vooraf. En daarin was Hengelo niet uniek: overal waar de gigant wil neerstrijken verzetten andere bouwmarkten zich met hand en tand.

Christenhusz: "Ja, dat is een logische reactie. Maar in Groningen zijn we al een jaar open en alle concurrenten zijn er nog steeds. Wij bedienen natuurlijk ook een ander segment. Je komt niet voor een pakje schroeven naar Bauhaus. En er zijn mensen die ons veel te groot vinden, die vinden dat niet prettig. Dus er blijft genoeg ruimte voor concurrenten om andere delen van de markt te bedienen.”

Opening

Wanneer Bauhaus Twente precies opengaat is nog niet bekend. Het wordt ongeveer half april, maar de precieze datum hangt nog af van een paar cruciale bouwklussen. Zo zijn de parkeerplaatsen al beklinkerd, maar ogen de paden daartussen nog als grote modderpoelen. Daar moet nog asfalt komen, maar daarvoor moet het betere weer eerst nog wat aanhouden.