Nieuws Actueel

'Nieuwe verwijzing parkeren'

Ruud F. Witte 22 januari 2016

Technolution Parkeren

Op een bord zien hoeveel parkeerruimte er vrij is op de parkeerterreinen en -garages. Als het aan Technolution ligt, keert dat systeem, maar dan verbeterd, terug. 'Waarom zou het in Amsterdam en Rotterdam wel werken en in Gouda niet?' zeggen ze in het AD.

Veel bezoekers aan Gouda kennen de grote blauwe borden nog wel bij de spoortunnel en langs de singels. Je kon er vanaf eind jaren 90 op zien hoeveel parkeervakken er nog vrij waren op het Schouwburgplein en Klein Amerika. Als ze werkten tenminste. Ze gaven zo vaak foutmeldingen, dat de gemeente het systeem enkele jaren geleden definitief uitschakelde.

Technolution ziet mogelijkheden voor een nieuw, wel werkend systeem in Gouda. "Wij hebben het met succes ingevoerd in steden als Rotterdam, Amsterdam en Tilburg. Rotterdam telt wel 22 parkeergarages. Als het daar werkt, waarom dan niet in Gouda?'' vraagt Marcel Dukker, commercieel directeur van Technolution, zich af.

MarktleiderHet aan de Burgemeester Jamessingel gevestigde bedrijf won twee weken geleden de Ondernemersprijs Midden-Holland in de categorie grootzakelijk. Technolution richtte zich onmiddellijk tot de gemeente - de buren van het bedrijf -met de vraag om het verkeersystemen in Gouda te mogen toepassen.

Dukker: "We zijn hier marktleider op het gebied van verkeersmanagement. We hebben de top 10 van grote steden als klant. We willen in eigen stad ons visitekaartje afgeven.''

Groene golf

Een 'groene golf' voor fietsers. Het is een van de manieren om sneller door Gouda te gaan. Ook hier houdt Technolution zich mee bezig.

"Dat fietsers door rood rijden, komt vaak mede doordat niet duidelijk is hoelang je moet wachten. Wij voeren nu in het Deense Kopenhagen - fietsstad pur sang - een systeem in met fietsdisplays langs de routes", zegt Marcel Dukker, commercieel directeur van Technolution. "Daarop kun je zien welke snelheid je moet aanhouden, om bij de volgende kruising groen licht te hebben. Zo zijn er meer systemen voor het verkeer om de doorstroming op een route of corridor te bevorderen."

Het is een innovatieve, aanvullende methode om de fietser te bedienen. Dukker wijst op wat er al gebeurt in Gouda. De 'aftelcirkels' bij de Tiendewegbrug en bij het Kleiwegplein geven al een voorspelling wat betreft de wachttijd.

Maar, voegt Dukker er aan toe, ze zijn er niet overal. Een systeem eerder op de route dat aangeeft of je moet doortrappen of rustig aan kunt doen, kan helpen om bij het kruispunt te komen als het licht op groen of bijna op groen gaat.

Dat Technolution in Gouda aan de slag wil, heeft een reden. Het bedrijf heeft de top 10 van grote steden in Nederland als klant op verkeersgebied. Uitgerekend in de eigen stad, waar het in 1987 ook is opgericht, nog niet. En na het winnen van de Ondernemersprijs Midden-Holland in de categorie grootzakelijk, moet daar maar eens verandering in komen, vindt het bedrijf.

KopenhagenDat Dukker de Deense hoofdstad Kopenhagen als voorbeeld noemt, is geen toeval. "De stad wil in 2025 CO2-neutraal worden. Het verkeer kan daarbij helpen. Meer gebruik maken van het openbaar vervoer en het fietsen verder stimuleren. Maar", zegt Dukker, "dan moet die fietser wel goed worden bediend. Als de doorstroming verbetert, zal de neiging van de automobilist om de fiets te pakken, verbeteren."