Nieuws Actueel

Nieuwe zorgaanbieders krijgen eindelijk weer kans in Twente

Twente laat vanaf 2017 weer nieuwe zorgaanbieders toe op de markt. Er komt een aanbesteding voor dagbesteding, kortdurende crisisopvang, begeleiding in huis en ondersteuning bij zelfstandig wonen (bijvoorbeeld kamertraining).

Van onze redactie 15 april 2016

Thuiszorg Oude man Hulp Thinkstock

Dat is dan voor het eerst in bijna twee jaar. Het is goed nieuws voor zorgverleners die maatwerk leveren en nu geen contract hebben met de veertien Twentse gemeenten.

Het is een nieuwe kans. Over 2016 ontbrak die, omdat in Twente was besloten door te gaan met de bestaande aanbieders van zorg uit 2015. Uiterlijk 1 oktober is bekend welke aanbieders de gelukkigen zijn.

JeugdzorgTwente gaat voor nagenoeg de gehele overige jeugdzorg in 2017 met dezelfde circa 140 aanbieders in zee als waar ze nu mee werkt. Veel meer aanbieders zijn er volgens vice-voorzitter Jan Binnenmars van OZJT/Samen 14 (samenwerkingsverband Twentse gemeenten voor zorgtaken) ook niet. Wie als nieuwe jeugdzorgaanbieder alsnog aan de slag wil in Twente, kan dat alleen doen als onderaannemer van een van de gecontracteerde partijen. In de nieuwe tarieven die de gemeenten betalen in 2017, zijn rijkskortingen van 6 procent op de WMO en 4 procent op de jeugdzorg doorberekend.

TarievenVolgens Jan Binnenmars zijn de nieuwe tarieven reëel. "De zorg is goedkoper en efficiënter sinds gemeenten ervoor verantwoordelijk zijn. Wij zetten meer in op preventie. Dure zorg van bijvoorbeeld een psychiater of dure instelling wordt vaak voorkomen door in een vroeg stadium hulp te regelen." In Twente werkten de gemeenten vorig jaar met 250 zorgaanbieders voor in totaal 11.000 cliënten.