Nieuws Actueel

'Nieuwegeinse binnenstad is prachtig, maar het mag warmer'

Winkeliers van Cityplaza, marktkooplui, vastgoedeigenaren, culturele instellingen, het wijkplatform en de gemeente Nieuwegein hebben zich verenigd om de Nieuwegeinse binnenstad te versterken. Het AD sprak Hildegard Assies, de nieuwe binnenstadmanager.

Freke Remmers | Foto: Marnix Schmidt 28 juni 2016

Hildegard assies binnenstadmanager nieuwegein

De binnenstad moet levendiger. Al enig idee hoe dat te doen?"Stel je voor: je stuurt een kaartje vanuit Nieuwegein. Wat staat er dan op en ziet dat er gezellig uit? Het mag warmer en met een menselijk gezicht. Nieuwegein is een moderne stad, met een prachtig winkelcentrum, maar dat weten velen niet. Er is nog veel steen en grijs, dat mag wat meer kleur krijgen. Bijvoorbeeld met meer groen. Niet met één plantenbak, dat heeft in een groot centrum als die van Nieuwegein geen impact. Maar ook met meer zitgelegenheid, zodat je elkaar echt kan ontmoeten. "En we willen events, die groots zijn en goed. De aftrap was eigenlijk al in mei, met de Taste of Nieuwegein. Dat gaat in september in de herhaling. Nieuwegein heeft een aantal grote pleinen, daar krijg je bijna pleinvrees van. Het plein bij theater De Kom bijvoorbeeld, maar dat is ook een logistieke aanvoerroute. De kuil in het Raadstedeplein leent zich uitstekend voor theater."

Kom je zelf uit Nieuwegein?"Nee ik kom uit Voorhout, bij Leiden. Ik ben een buitenstaander met een frisse blik. Ik kan prikkelen. Als ik aan vrienden vertel over Nieuwegein, dan vragen die: wat is daar nou te beleven? Leiden en Den Haag, waarvoor ik ook heb geadviseerd, hebben een historisch binnenstad met een eigen identiteit. Dat heeft Nieuwegein niet. Het is echt een new town. Maar het winkelcentrum is goed bereikbaar, met brede wegen; je kan er binnen en buiten winkelen. Ik vind het een prachtige binnenstad."

Ben je al eerder binnenstadsmanager geweest?"Ik heb tot nu toe alleen geadviseerd, bijvoorbeeld voor winkelcentra op luchthavens. Zo heb je op Schiphol nu het Yotel in het transfergebied. Wie moet overstappen, wil zich even opfrissen. In het Yotel kan je daarvoor kort kamers huren. Daarna gaan mensen weer rondlopen en gaan ze nog wat uitgeven in je winkelcentrum. Anders gaan ze hangen in stoelen en daar komen ze dan niet meer uit. "En het is niet alleen commercieel. Er is ook een babycarelounge, voor jonge gezinnen om op een drukke luchthaven even een rustig moment te hebben. Dat soort services kun je ook naar een binnenstad brengen, waardoor het makkelijker en leuker wordt."