Nieuws Actueel

Nijmeegs stel scoort met evenementen in omgebouwde bloemenkas

Al twee jaar lang zijn er allerlei evenementen in de kas van Frouke Junier en Bas Aalbers in Winssen, schrijft De Gelderlander. Het Nijmeegse stel scoort goed met hun bedrijf 'In de Kas'. Daar waar het in deze ruimte lange tijd draaide om het kweken van bloemen.

Bianca Govers | Foto: Helen Arenz 25 januari 2018

In de Kas evenementen Frouke Junier Bas Aalbers Winssen bloemenkas

Hoe is dit ontstaan?

Frouke Junier: ,,Erik, de vader van Bas, wilde stoppen met zijn biologisch fruitteeltbedrijf aan de Plakstraat. We vonden het zonde dat het na al die jaren ophield. Daar kwam bij dat we als gezin met twee kinderen en twee banen wel een erg druk leven hadden. We waren toe aan iets anders. Alleen de boomgaard van Erik was te klein om van te kunnen leven. Dan moesten we er iets bij gaan doen. Na een tijdje filosoferen kwamen we op het idee om er een kas bij te plaatsen, waar we dan onder andere feesten en vergaderingen in konden gaan houden. De kas vonden we in Noordwijkerhout bij een tulpenkweker."

Lees ook: Deze twee ondernemende twintigers uit Moergestel bouwden 14 maanden aan café op wielen

Jullie kregen van de gemeente toestemming voor drie jaar. Waarom zo'n korte periode?

Junier: ,,Anders zou het bestemmingsplan moeten worden aangepast. Alleen hadden we op dat moment geen geld om die procedures te doorlopen én bovendien wisten we niet of het een succes zou worden. De gemeente besloot daarom, en daar zijn we ze nog steeds dankbaar voor, om ons drie jaar de tijd te geven om het te proberen. Als we na die periode door zouden willen, moesten we alsnog het bestemmingsplan wijzigen."

En dat willen jullie?

Junier: ,,Ja, heel graag. Het loopt zo goed. Eigenlijk nog beter dan we hadden durven te dromen. Vanaf de eerste dag was het druk. Niet alleen met bruiloften, maar ook met workshops, vergaderingen en koffietafels. We hebben gemiddeld drie à vier activiteiten per week. Bas heeft zijn baan in het onderwijs opgezegd en is er inmiddels fulltime mee bezig. Zelf zou ik dat ook kunnen. Maar omdat we niet weten of we na dit jaar door mogen én ik mijn baan ook erg leuk vind, werk ik daarnaast nog als zelfstandig HR-manager."

Wanneer weten jullie meer over de toekomst van In de Kas?

Junier: ,,Deze week hebben we de eerste gesprekken met de gemeente. Hopelijk pakken die positief uit. De gemeente gaf ons natuurlijk niet voor niets twee jaar geleden die kans, maar het blijft altijd afwachten. We hebben vanaf het begin geld opzij gezet om het bestemmingsplan te wijzigen en hopelijk lukt het ook. Dan kunnen we ook onze andere ideeën gaan uitvoeren. Plannen zijn er genoeg, maar omdat je niet wilt investeren in iets wat misschien niet blijvend is, hebben we ze nog in de ijskast staan."

Lees ook: Blogtop 5: Waarom heeft de ene startup succes en de andere niet?

Gemeente 'positief' gestemd

Het Beunings gemeentebestuur staat 'positief' tegenover In de Kas. Maar of dat betekent dat Frouke Junier en Bas Aalbers ook na 2018 door mogen met hun bedrijf, kan wethouder Hans Driessen nog niet zeggen.

,,Het proces moet via de koninklijke route gevoerd worden." Dat betekent dat er dit jaar onder meer onderzoeken komen naar het geluid en gesprekken volgen met omwonenden, zoals dat bij wijziging van het bestemmingsplan hoort. Vervolgens is het aan B en W en de gemeenteraad om er een oordeel over te geven.

In de Kas heeft zich volgens Driessen zeker bewezen. ,,Er is slechts een keer een opmerking binnengekomen over geluidsoverlast. Maar het geluid blijft binnen de perken. Dat hebben we ook laten weten aan de desbetreffende buurtbewoner.''

Tofste trouwlocatie

De kas van Frouke Junier en Bas Aalbers is niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar won het stel al de talent-award bij de Beuningse ondernemersverkiezingen. Ook was In De Kas afgelopen zomer in de top 10 van de allertofste trouwlocaties van Famme.nl te vinden.