Nieuws Actueel
Nijmeegse eigenaren van De Brouwtoren innoveren brouwproces
Nederland heeft inmiddels meer bierbrouwerijen dan buurland België. Een hype van de laatste jaren, waarbij sommige brouwers het verder schoppen dan experimenteren in de schuur. In Nijmegen brak een stel IT'ers door met hun bier Berta. Dat schrijft de Gelderlander.

Een beetje eigengereid zijn de Nijmeegse brouwers van Berta en Saga wel. Deze twee speciaalbieren komen van de jonge brouwerij De Brouwtoren, waar de brouwers niet bang zijn om kritisch te kijken naar tradities in het brouwproces.
Proeven
Die open blik hebben ze ook deze zaterdagmorgen, waarop het eigenlijk de bedoeling is om te gaan bottelen. Voor de 450 liter bier in wording is het tijd om het gistingsvat te verlaten om plaats te maken voor een nieuw brouwsel. Natuurlijk wordt er eerst geproefd, en dat zorgt voor vragende blikken en hoofdschudden. Dimitri komt er bij, proeft en hakt de knoop door. Nee, dit bier is nog niet klaar om de fles in te gaan. ,,We wachten er nog een week mee.''
Toegankelijke bieren
Dimitri van Hees bepaalt samen met Darren Besselink, Jeroen Alleman en Tim van der Weyden of het bier rijp is voor de consument. Samen beslissen ze ook wat voor bier er wordt gemaakt. ,,Onze vuistregel is dat we toegankelijke bieren maken die we alle vier lekker vinden. Van trendy bier als India Pale Ale (IPA) houden we niet. Dat gaan we dan ook niet maken.''
Huiskamer
De Brouwtoren is, net als veel andere kleine brouwerijen die de afgelopen jaren in Nederland succes boekten, begonnen in de huiskamer. In dit geval die van Nijmegenaar Dimitri van Hees, waar in 2012 met enkele vrienden en de hulp van een brouwpakket de eerste liters bier werden gebrouwen. Daar kregen ze letterlijk de smaak van te pakken. Bij een bevriende Nijmeegse brouwerij lieten ze nog twee keer volgens hun recept bier maken en dat ging ook snel op.
,,Maar als je het brouwen uitbesteedt, heb je zelf geen hobby meer'', vertellen Dimitri en Darren over de eerste stappen van De Brouwtoren.
Lees ook: Succesvolle Enschedese huurbrouwer wil eigen brouwerij
Crowdfunding
Ze gaven zichzelf een jaar om uit te proberen of er, na al die enthousiaste reacties, ook echt een markt voor was. Dat deden ze met Bèta, een amberkleurig bier op fles, dat ze via de horeca in Nijmegen aan de man brachten. Dat twee van de vier brouwers een IT-achtergrond hebben blijkt niet alleen uit de naam van het testbier, ook hadden de etiketten per kroeg een aparte code, waarmee de gebruikers een online vragenlijst konden invullen. ,,De resultaten waren zo positief dat we de volgende stap namen: investeren in een locatie om te produceren'', vertelt Darren. In de bedrijfsruimte op industrieterrein Westkanaaldijk bouwden ze eerst een grotere versie van de huiskamerinstallatie, maar die bleek in de hete zomer van 2015 niet te voldoen. ,,Dat was wel een punt van beslissen'', blikken ze terug. ,,Als je verder wilt, moet je flink investeren in een industriële installatie. We besloten dat met crowdfunding te financieren. Als we echt zoveel fans hebben, dan moeten ze dat maar laten zien en 90.000 euro bijeen brengen. Nou, dat bedrag was binnen een paar uur binnen!''
Etiket
Berta werd het eerste bier. De testversie Bèta was zo goed ontvangen dat ze aan het bier, maar ook aan de naam en het karakteristieke flesje met het blauwe etiket weinig wilden veranderen. Met de extra letter in de naam werd ook verwezen naar de splinternieuwe Duitse brouwketel, die al snel de Dikke Bertha was gedoopt.
Saga
Sinds april is Saga, een blond bier van hoge gisting op de markt. Vernoemd naar het Nijmeegse damesdispuut, dat de brouwers wel eens een handje helpt. Berta is amberkleurig, Saga is blond. Het karakter van beide bieren wordt gevormd door het kruidenmelange dat de brouwers toevoegen. Dat komt voor Berta (7 procent alcohol) en Saga (7,6 procent) voor een belangrijk deel overeen, waardoor je kunt proeven dat ze familie van elkaar zijn. In een recensie is Saga al gekarakteriseerd als een Weizen en een tripel die samen een kindje hebben gemaakt. ,,Daar kunnen we ons prima in vinden'', zegt Darren.
Hype
In een paar jaar tijd is Nederland een groot aantal bierbrouwerijen rijker. De landelijke organisatie waarin de producenten van bieren zijn verenigd telt meer dan 150 leden. Lift De Brouwtoren mee op die hype?
Darren: ,,De enorme groei is van de laatste jaren. Toen wij in 2012 begonnen waren we ons daar absoluut niet van bewust. We zijn liefhebbers. We begonnen omdat we in het café bijzondere biertjes proefden waarvan we zeiden: dat moeten wij beter kunnen.''
Constante kwaliteit
Het leveren van een constante kwaliteit is volgens Darren en Dimitri goed mogelijk voor een kleinere brouwerij. Bij het collectief van kleine brouwerijen is een hygiëne-code opgesteld, die de leden in hun eigen brouwerij kunnen implementeren. Ook de voedsel- en warenautoriteit NVWA houdt dat in de gaten.
IT-kennis
Hun IT-kennis helpt hen om stappen in het brouwproces te vergemakkelijken. Al voor de aanschaf van een professionele installatie is er voor de zelf gebouwde installaties een programma ontworpen om een constante temperatuur tijdens het proces te regelen. Met behulp van een Raspberry Pie (een minicomputer met het format van een credit card) kunnen ze op een brouwdag 's ochtends meteen aan de slag omdat de 575 liter water in de brouwketel dan al is opgewarmd tot de benodigde 62º C.
Knop met WiFi
Dimitri: ,,We zijn goed in automatiseren, dat helpt om een constante kwaliteit te leveren.'' Om zonder vertegenwoordigers het bier aan de man te kunnen brengen, wordt ook een slimme oplossing bedacht. ,,We willen in de horecazaken waar ze ons bier verkopen een knop installeren, gekoppeld aan WiFi. Die kunnen ze indrukken als ze bier of glazen nodig hebben. Dan krijgen wij een seintje. Als ze er een keer per ongeluk op drukken is ook niet erg, dan komen we een biertje drinken.'' De Brouwtoren doet dit weekend mee aan de Nederlandse Brouwerijdagen. ,,We hebben geen proeflokaal maar met de open dag zorgen we wel dat er een tapje staat.''