Nieuws Actueel

Nijmeegse ontwerpt springpak voor condoomfabrikant

Een innovatief pak voor een verspringer, niet alleen gemaakt in opdracht van een condoomfabrikant maar ook van het materiaal waarmee die zijn brood verdient, zo bericht de Gelderlander.

Jacqueline van Ginneken | Foto: Erik van 't Hullenaar 29 september 2016

Skynfeel pak nijmegen pauline van dongen

De Nijmeegse ontwerpster Pauline van Dongen tekende voor het ontwerp. Dat ze een opdracht kreeg van een condoomfabrikant, was wel even nieuw voor haar.

Skyn Condoms

Sid Lee, een groot reclamebureau, had contact gelegd met de 30-jarige Nijmeegse modeontwerpster. Het bureau vertegenwoordigde Skyn Condoms, zoals de fabrikant heet, dat een sportpak wilde ontwikkelen. Van het materiaal waarvan een condoom wordt gemaakt, latex. Mooie stunt vooral: slaapkamermateriaal dat furore maakt op de atletiekbaan.

Tweede huid

Van Dongen snapt dat wel: het materiaal is elastisch, rekbaar, sterk en een pak ervan voelt als een tweede huid. Dat is precies wat sporters zoeken: kleding die optimale bewegingsvrijheid biedt, een outfit met zo min mogelijk weerstand. Alsof je niets aan hebt. Pauline van Dongen kon losgaan op het condoommateriaal. "Rubber handschoenen worden er ook van gemaakt." Maar vooral ging ze zich verdiepen in de wereld van de sport. Welke sporter zou het meest profiteren van een innovatief sportpak? Zwemmers, hordelopers?

Dresscode

De ontwerpster kwam uit bij het verspringen. "Daar zijn in het recente verleden de minste records gebroken. De laatste keer was in de jaren 90. Verspringers hebben bovendien geen dresscode: de ene heeft lange sokken aan, de andere een wijd shirt. Maar als elke nanoseconde telt, zou de verspringer wel iets kunnen hebben aan een aerodynamische jumpsuit."

Luchtstromen

Er kwam een wetenschapper bij die alles weet over luchtstromen. En een atleet, Joran Tromp uit Amsterdam. Alle patronen van het sportpak werden op zijn lichaam gemaakt. Het was wel lastig, zegt ze, toen hij na een trainingskamp gespierder terugkwam.

Skynfeel

Nu is er het innovatieve springpak: Skynfeel. Met vleugelachtige flapjes aan de zijkanten van mouwen en broekspijpen die zich 'openen' als de atleet zijn armen en benen spreidt. Het moet de verspringer letterlijk vleugels geven.

Speeltuin

Het was een mooie opdracht, zegt Van Dongen, hoewel het bij één jumpsuit blijft. Want het is een ontdekkingsreis geweest, een kans mogelijkheden te verkennen, iets te proberen, iets te maken wat er nog niet is. "Een speeltuin."

Modemuseum

Het 'condoompak' is tot 17 januari te zien in het Tijdelijk Modemuseum van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Paspoort

Pauline van Dongen, geboren in Amsterdam, groeide op in Nijmegen, waar ze tot haar 18de woonde. Na de middelbare school ging ze naar de modeacademie ArtEZ in Arnhem. Daar heeft ze haar atelier. Van Dongen keerde later terug naar Nijmegen, maar verhuisde onlangs naar Utrecht.