Nieuws Actueel

Nijntje museum doorslaand succes

Wie is er niet groot geworden met Dick Bruna’s nijntje? Het is geen wonder dat het nijntje museum in Utrecht, dat sinds 6 februari de deuren heeft geopend, een doorslaand succes is. Dat bericht het AD Utrechts Nieuwsblad.

Loeka Oostra 26 februari 2016

Nijntjemuseum

Maar na twee weken al de tienduizendste bezoeker verwelkomen? Dat had waarschijnlijk niemand verwacht.

Wie het klassieke pand tegenover het Centraal Museum binnenstapt, waant zich in één van de nijntje boeken van Dick Bruna. Dat begint al in de rij, die er sinds de opening iedere dag heeft gestaan: een levensgrote nijn staat de bezoekers op te wachten. Kinderen poseren naast de grote pop, terwijl ouders gretig foto's maken met hun smartphone.

Het Dick Bruna huis sloot in juli 2015, om op 6 februari na een verbouwing weer open te gaan als het Nijntje Museum. Nog steeds onderdeel van het Centraal Museum, maar groter dan het origineel en dus meer ruimte voor kinderen om rond te rennen, te spelen en overal aan te zitten.

GemakVolgens moeder Diana is dát precies de reden dat het museum zo'n succes is. Dochter Carmen (3) probeert verderop in een speelauto te klimmen. “Het is een van de eerste musea in Utrecht waar kinderen zelf kunnen rondrennen, maar waar ze toch van alles leren. Ze zien nijntje overal terug, dat maakt het waarschijnlijk dat ze zich zo op hun gemak voelen.”

Als Carmen even uitgespeeld is, vertelt ze dat nijntje het konijntje haar lievelingsdier is. “Later wil ik er ook graag één, om mee te knuffelen.”

Moeder Rianne, vandaag met Benjamin (4) en Thomas (1) op stap, is ook groot fan van nijntje. “M'n zoons vinden het allebei leuk. Er is niet zoveel voor de allerkleinsten om voor te lezen, maar nijntje vinden ze altijd geweldig.” Thomas onderstreept de woorden van zijn moeder met een grote glimlach, terwijl hij door een boekje van nijntje in de dierentuin bladert.

Volgens de moeder van Sophie (4), die uit Indonesië komt, is het niet raar dat iedereen zo gek is van nijntje. “Hij is over de hele wereld bekend, maar tegelijkertijd ook heel Nederlands.” Haar woorden worden onderstreept door de museumteksten, die zowel in het Nederlands, Engels als Chinees op de muren van het museum te zien zijn. Niet dat veel ouders erop letten: de meesten proberen hun kroost niet kwijt te raken in de wirwar van kinderen die kruipen, klauteren en rennen door de verschillende zalen.

Want druk is het: in twee weken tijd verwelkomde het museum haar tienduizendste bezoeker. Dat was voordat de krokusvakantie begon: vandaag staat de teller op 18.600 bezoekers.

Een van de ouders wijt het succes ook aan de prijzen: 2,50 voor een ouder, 7,50 voor een kind. “Zo kun je voor een prima prijs een leuke dag hebben met je kind.”