Nieuws Actueel
Nog altijd veel lege bedrijfsruimten in Breda
De leegstand in de binnenstad liep rap op, vooral door het wegvallen van V&D en Bijenkorf. Dat schrijft BN/DeStem. Toch is er geen reden voor paniek, zegt de gemeente.

De economie in Breda groeit langzaam, maar in de binnenstad blijft het crisis. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde Economische Barometer. Die laat zien dat de winkelleegstand in de stad fors is toegenomen: van ruim 34.000 vierkante meter in 2015 naar 51.838 vierkante meter eind 2016. Tussen 2009 en 2016 is de leegstand zelfs verdriedubbeld. Reden voor paniek?
Niet direct, zegt wethouder Boaz Adank (economische zaken). “Het omvallen van die twee grote winkels drukt stevig zijn stempel op dat cijfer”, doelt hij op de blokkendozen van de voormalige Bijenkorf en V&D. Beide warenhuizen lieten afgelopen jaar flinke gaten achter in de Bredase binnenstad, bij elkaar bijna 20.000 vierkante meter aan winkeloppervlak.
En ook al is voor beide panden inmiddels een nieuwe invulling gevonden, de Barometer telt deze nieuwe winkels nog niet mee in de huidige cijfers.
Vertroebeld beeld
Zara zit sinds oktober in het leeggeraakte filiaal van de Bijenkorf, Hudson's Bay komt dit najaar in het oude pand van de V&D. “Formeel zijn deze winkels nog betiteld als leeg; in ieder geval, zo rekent de Barometer”, legt wethouder Adank uit. “Dat vertroebelt het beeld dat nu tevoorschijn komt. Ik ben erg blij dat we er zo snel weer een invulling aan hebben kunnen geven. Ik verwacht dat dit cijfer volgend jaar wel significant zal dalen.”
Dat het deze twee panden zijn die zand in de ogen strooien, blijkt ook uit het aantal panden dat leegstaat. Dat waren er vorig jaar 209, een jaar eerder 205. Alles bij elkaar zorgt het voor een leegstand van 12,6 procent (in vergelijkbare gemeenten: 10,4). Komt goed, zegt Adank.
Aanloopstraten
Waar hij zich meer zorgen over maakt, zijn de aanloopstraten. “Daar is wel discussie over.” Want al die kleine eenmanszaken die daar omvallen, van 200 vierkante meter of minder, zorgen er wel voor dat dat leegstandscijfer overeind blijft. “Later dit jaar presenteren we een plan om hier beter op in te spelen als gemeente. Om ervoor te zorgen dat ook de aanloopstraten gevuld blijven met winkels.”
Aan de klanten ligt het niet. De Bredase consumenten zijn in 2016 weer een beetje positiever gestemd dan een jaar eerder. Of, zoals de Economische Barometer dat in cijfer vangt, van '+8' naar '+9'. Landelijk zit dat laatste cijfer op '+12'. Voor wat het waard is. Wel zeggen Bredase consumenten dat de bereidheid tot kopen groter is geworden.
Booming
“De consumenten zijn los!”, verwoordt directievoorzitter van Rabobank Breda Nico Zevenbergen dat wat minder formeel. “Dat zien we ook terug in de woningmarkt, die is booming.” Daarnaast zijn bedrijven weer bereid te investeren, ziet hij.
“Vorig jaar hebben we voor 150 miljoen euro gefinancierd in de Bredase markt, voornamelijk voor midden- en klein bedrijf. En als je kijkt naar het aantal investeringsaanvragen in de eerste twee maanden van dit jaar, zijn die verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.”
Tevreden? Adank knikt: “Maar er is genoeg ruimte voor verbetering.”
Het omvallen van die twee grote winkels drukt stevig zijn stempel op leegstandcijfer