Nieuws Actueel

Nóg een café voor Wijzen uit Amsterdam-Oost

Met Louie Louie in de Linnaeusstraat hebben de Drie Wijzen uit Oost hun negende zaak in het stadsdeel geopend, bericht Het Parool. Een tiende komt eraan. Raakt het verzadigingspunt al in zicht?

Joep School en Maxime Smit | Foto: Rink Hof 22 februari 2016

Wijzen Oost

In de vriendengroep van Boyd Welsink (26) werd laatst Café Maxwell op het Beukenplein geopperd als locatie voor hun maandelijkse satébijeenkomst. "Nee, daar ben ik nu wel even klaar mee", appte een vriend. Ik ben gisteren ook al bij Bukowski geweest."

Deze week opende de negende locatie van de Drie Wijzen uit Oost in het stadsdeel: Louie Louie in de Linnaeusstraat. De tiende zaak uit de koker van ondernemers Riad Farhat (35), Jason Berg (36) en Piet van der Graaf (54) opent in mei: Bar Botanique, op de plek van De Ponteneur in de Eerste van Swindenstraat.

Met de komst van weer een Drie Wijzen uit Oostzaak rijst de vraag of zo langzaamaan het verzadigingspunt niet in zicht komt. Voorlopig niet, denkt Sjors Hemming (27). Hij zit met een laptop en koffie in Bar Basquiat, de Drie Wijzenbar die onlangs is geopend in de Javastraat. "Ik snap wel dat mensen dat idee kunnen krijgen, maar ik heb vooral bewondering voor wat deze ondernemers voor de buurt doen."

BeukenpleinHemming - hij is marketeer - is in november vanuit Groningen verhuisd naar de Indische Buurt. De cafés waar hij graag komt? Bar Bukowski, De Biertuin, Maxwell en Basquiat. Allemaal Drie Wijzen uit Oostplekken.

De Drie Wijzen uit Oost zijn negen jaar geleden begonnen, met Maxwell op het toen behoorlijk verpieterde Beukenplein. Farhat, Berg en Van der Graaf groeiden op in Oost en wilden alle drie iets betekenen voor de buurt. Een goede zaak op een mindere plek openen, bleek een vondst. Binnen enkele jaren openden ze cafés op meer opgegeven plekken in Oost (en een in West: Waterkant - onder de garage aan de Marnixstraat). De buurt ging er zienderogen op vooruit. De verhipping van Oost mag voor een groot deel op het conto van Farhat, Berg en Van der Graaf worden geschreven.

Nieuwe ideeënWelsink ziet een overkill wel op de loer liggen. Dat was ook de reden dat zijn satégroepje laatst dus niet voor Maxwell koos. Het werd Café 't Gasthuys, een bruin café aan de Grimburgwal dat er al 101 jaren zit. "Er staat daar zo'n ouder vrouwtje. Ze stond alleen, dus ik zei: ik help wel borden rondbrengen. Ze nodigde me meteen uit voor de Nieuwjaarsborrel. Dat persoonlijke heb je minder bij die grotere zaken die allemaal dezelfde eigenaar hebben."

Toch zit Welsink nu met zijn laptop te werken in Louie Louie. Even kijken waar het allemaal om te doen is.

De mogelijke verzadiging is een onderwerp dat de Drie Wijzen uit Oost ook bezighoudt, erkent Farhat. Hij kan zich best voorstellen dat mensen soms denken: alweer? Toch denkt hij dat verveling niet hoeft toe te slaan als je steeds met een nieuw idee komt. Bovendien zijn veel zaken niet alléén van de Drie Wijzen uit Oost. Voor Louie Louie werden ze gevraagd door de mensen achter Weber en Lux. Basquiat is een vergelijkbare co-creatie. Bar Botanique wordt straks uitgebaat door Willem Klinkenberg, nu nog de bedrijfsleider van Maxwell.

Farhat: "Wij zijn nu in de gelegenheid om hem een kans te geven en hem financieel te steunen en te behoeden voor beginnersfouten, maar het wordt echt zijn zaak. En het is ook niet zo dat wij andere horecaondernemers wegjagen. Al onze zaken, behalve Basquiat, waren al horecagelegenheden. Wij kopen die ondernemers niet uit, de zaak komt leeg te staan of er dreigt een faillissement en dan komt het stadsdeel of de ondernemer naar ons toe. Zo ging het ook bij De Ponteneur. Wij proberen een plek dan nieuw leven in te blazen."

'Negen al?'Bij een rondgang langs een aantal Drie Wijzen uit Oostzaken blijkt dat niet iedereen weet dat zoveel cafés van het drietal zijn. "Negen al?" zegt schrijfster en psycholoog Marte Kaan (38). Ze zit met haar twee jonge dochters bij Maxwell. Ze lacht: "Dat is haast maffia-achtig."

Ook Hemming blijkt niet te weten dat het er zo veel zijn, maar hij zegt dat, nu hij het wel weet, hij het niet erg vindt. "Het zijn allemaal verschillende zaken. Allemaal van dezelfde kwaliteit, maar telkens heeft het concept een andere saus. Je ziet hier bij Basquiat bijvoorbeeld nergens een verwijzing naar Bukowski. Al kan ik me wel voorstellen dat Oost op een gegeven moment vol is."

Even rustNiet iedereen denkt dat dat punt al is bereikt. Buurtbewoners kunnen nog veel straten aanwijzen die een Drie Wijzen uit Oostzaak kunnen gebruiken: de Insulindeweg, de Molukkenstraat, de Dapperstraat en de Celebesstraat bijvoorbeeld.

Bar Botanique lijkt echter voorlopig de laatste toevoeging te worden aan de familie, zegt Farhat. "We vinden het wel even mooi zo. Ik heb een vriendin en twee kinderen: een leven is ook fijn."

Voorlopig blijft hun reputatie de Drie Wijzen uit Oost voorbij snellen. Farhat: "Zelfs als een ander een zaak in de buurt opent, zijn er mensen die denken dat wij erachter zitten."