Nieuws Actueel

Nog even wachten op het witte goud

Het Sallandse aspergeseizoen opent volgende week. "De eerste kilo is geoogst, maar dat is een slordig bosje."

Ria Willemse | Foto: Ronald Hissink 13 april 2016

Asperges ronald hissink

'We steken er met kop en schouders bovenuit', zo presenteren virtuele asperges uit Salland zich online. De werkelijkheid is anders. Het witte goud steekt in Raalte nog maar mondjesmaat de kop op.

"De eerste kilo is geoogst, maar dat is een slordig bosje" , concludeert Martin Zieleman van Ogink Asperges. "Nee, het begint nu pas een beetje te komen. De mensen moeten nog even geduld hebben. Het weer hè."

LaterVeel regen in maart. "Konden we het land niet op. Te nat", verklaart Marliek Zieleman. Conclusie: "We zijn twee weken later met asperges dan vorig jaar. Daar kunnen we niets aan doen. Dat heet asperges van de koude grond. In Limburg zijn ze altijd een paar weken eerder, want daar hebben ze verwarmde grond", aldus Martin Zieleman. "Ik heb er weleens naar gekeken, of dat iets voor ons is, zo'n warmte installatie. Maar nee, dat is te kostbaar."

Herman en Annie Ogink runnen samen met schoonzoon en dochter Martin en Marliek Zieleman het familiebedrijf. Met wat hulp van buitenaf gedurende het seizoen, dat volgende week zo'n beetje start en loopt tot 24 juni. Zo schakelt Ogink straks weer een stuk of vier stekers in, onder wie twee Poolse medewerkers.

Mentaliteit"Nederlanders zijn er bijna niet voor te vinden", zegt Zieleman, die ook aangeeft dat niet iedere willekeurige voorbijganger geschikt is voor het steken van asperges. "Moet je eerst leren. De eerste dagen verniel je meer dan dat je opbrengt. Duurt minstens een week om het te leren. Of je leert het nooit, dat kan ook. Dat kan ik zo wel zien. En dan moet er nog wat snelheid in komen. Het heeft te maken met talent, en mentaliteit. Doorzettingsvermogen. Polen zijn harde werkers, zijn nooit ziek, en willen juist graag veel uren maken. Daarvoor komen ze hier. Vorig jaar hadden we een medewerker die het goed kon. Nadeel is dat het communiceren wat lastiger gaat."

OpeningOfficiële opening van het aspergeseizoen Salland en Vechtdal is dinsdag 19 april. Dan wordt tijdens een formeel moment de eerste asperge gestoken bij aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen en daarmee opent burgemeester Snijders van Hardenberg het seizoen 2016.

Op 30 april is er tussen 10.00 en 16.00 uur een gratis toegankelijke aspergedag bij Ogink aan de Overkampsweg 3 in Raalte. Op die dag zijn er allerlei activiteiten, een streekmarkt met kaas, mosterd, brood, wijnen, ijs, honing, noem maar op, rondleidingen op het bedrijf en een asperge-schil-wedstrijd.

Bij aspergebedrijf de Weerd aan de Nieuwe Deventerweg 36 in Raalte is een aspergedag op 28 mei met rondleidingen, kookdemonstraties en een streekmarkt.