Nieuws Actueel

Nomadententen steeds populairder in Nederland

De bijna 70-jarige Maarten Stam is de veteraan. Ruim vijftien jaar geleden raakte deze binnenvaartschipper alles kwijt. Zijn werk, zijn schip en daarmee ook zijn huis. Hij bouwde uiteindelijk een nieuw eigen huis: een Mongoolse nomadentent, ook wel yurt of ger genoemd. "Dat deed ik samen met Froit, een jongen die ik in die tijd ontmoette", zegt Stam. Daarna ging het snel. Want veel mensen die de nomadentent van Stam bezochten, wilden zelf ook wel back to basic. "Dicht bij de natuur met weinig spullen en zo duurzaam mogelijk leven", zegt Stam. "Om zo min mogelijk de aarde te belasten."

WILLEMIEN WEERMAN 11 februari 2016

Yurt stockpixabay

Van het een kwam het ander: Stam en Froit richtten het bedrijf Nooitmeerhaast op dat yurts ging bouwen, verhuren en tegelijkertijd een yurtkenniscentrum werd. Inmiddels zit Froit in Mongolië, waar hij een yurtfabriekje opzette. Stam doet het wat rustiger aan in zijn yurt die aan de oever van de IJssel in de buurt van Deventer staat.

Nederland is inmiddels zo'n honderd yurts rijker. Dat blijkt uit schattingen van yurtbewoners zelf. Eén van hen is Harm Koopmans, die ook gelieerd is aan Nooitmeerhaast. Hij doet de verkoop en verhuur van de nomadententen en bevestigt dat er zo'n tien yurts per jaar bijkomen.

Eenvoudig Zelf woont hij samen met zijn vrouw Marieke alweer ruim tien jaar in een yurt bij Vierakker (vlak bij Vorden), die ze zelf in ongeveer negenhonderd uur bouwden. Toen hij nog manager bij een zorginstelling in Arnhem was en de collega's eens op bezoek kreeg, waren sommigen wel verbaasd over zijn manier van wonen. "Maar altijd zijn de reacties positief", zegt hij. "Wij willen met onze manier van leven mensen inspireren. Laten zien dat je ook met weinig spullen en machines kunt leven. Je zou het kunnen omschrijven als eenvoudig maar niet primitief." Marieke vult aan: "Ik vind het belangrijk om de aarde, onze planeet waar we het mee moeten doen, zo min mogelijk te belasten."

Zelf ervaren ze deze doelstelling niet als heel moeilijk. "Integendeel", zegt Marieke. "Het is heerlijk om in deze tent zo dicht bij de natuur te wonen."

Locatie Yurts staan vaak op plekken bij boeren, maar soms ook op verlaten terreinen aan de rand van een stad of dorp. De meeste gemeenten hebben geen speciale plekken voor permanente bewoning in een yurt en gedogen deze woonvorm zolang er geen klachten zijn.

Soms zie je wel eens een yurt in een natuurgebied. Zo woonde Rob du Rieu een halfjaar in zijn yurt op 't Zand bij Hengelo in de Achterhoek, waarna hij verkaste naar Friesland.

Daar vertoeft hij nu tijdelijk in een huis omdat hij mantelzorg aan een familielid biedt. "Ik verheug me er nu al op om straks weer in mijn yurt te wonen", zegt hij. "Het is toch heel anders dan in een huis met stenen muren. Er is een ander soort energie, een soort rust, die moeilijk te omschrijven is."

Foto: Yurt (Pixabay)