Nieuws Actueel

Noord-Ierse gedoogpartner Britse regering: geen steun voor Brexitdeal in huidige vorm

De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Johnson zegt dat zij de Brexitvoorstellen die nu op tafel liggen niet kunnen steunen. De unionistische DUP-partij stelt in een verklaring niet te kunnen instemmen met wat wordt voorgesteld met betrekking tot douaneregelingen en inspraak. Ook zou er ‘onvoldoende duidelijkheid zijn over de omzetbelasting'.

Buitenlandredactie AD | Foto: ANP 17 oktober 2019

Brexit nasleep gevolgen

De status van Noord-Ierland na de brexit geldt als het grote struikelblok in de onderhandelingen over een brexitdeal, die vandaag en morgen plaatsvinden op weer een Europese top. Dat schrijft het AD. Tussen Ierland en Noord-Ierland ligt na de brexit de enige landgrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De grens met Noord-Ierland is daarmee ook meteen de belangrijkste grens die het Verenigd Koninkrijk straks heeft met de Europese Unie, als zij uit de EU gaan.

Lees ook: Positieve Brexit-geluiden? De draai van Boris Johnson verklaard

Grenscontroles

Beide partijen willen deze grens graag openhouden zonder grenscontroles, maar de Britse premier Johnson wil ook uit de douane-unie met de EU. Die twee wensen staan op gespannen voet met elkaar.

De DUP zegt in de verklaring dat de partij blijft samenwerken met de Britse regering om te proberen een "verstandige deal" te realiseren. De partij stelt een overeenkomst te willen die de ,,economische en grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt". Johnson heeft de steun van de DUP-partij nodig voor zijn meerderheid in het parlement.

Elke minuut telt

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft na de verklaring van de Noord-Ierse DUP-partij laten weten dat de onderhandelingen vanmiddag doorgaan. ,,Elk uur en elke minuut voor de EU-top telt. Wij willen een deal", aldus de Europese Commissie.